Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Drugi deo

Izvor: Baguje.com, 08.Mar.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Drugi deo

Da li ste jedva čekali nastavak? Evo nas gde smo juče stali.
Otvorite file koji ste sačuvali iz prvog dela tutorijala. Svi elementi u našoj igrici koju smo započeli su statični.
Na frame smo uneli lopticu (Ball Golden), igrača (Player), čoko cigle (Milk), stubove  (Sugars Vertical & Horizontal), nebo (Sky).
Klikom na  lopticu, u Properties toolbaru, levi deo ekrana,  pojaviće vam se različite ikonice. Properties toolbar ima 7 ikonica. Klik na svaku daje drugačije opcije. Prva ikonica je Display Options, sledeća Size/Position, sledeća je Movement i još 4 ikonice koje nam u ovom trenutku neće trebati.
 

Za sada nam najviše treba ikonica za opcije kretanje, MOVEMENT, to je onaj plavi čikica u pokretu. Klikom na nju primetićete u listi u levoj koloni opciju Type, a u nastavku Static. Ukoliko kliknete na Static, otvoriće  se rastući niz sa brojnim varijantama kretanja:
Bouncing ball - Objekat ide u jednom pravcu, sve dok ne udari u neki drugi objekat. Tada menja pravac.
Path - Dajete objektu tačnu putanju kojom treba da ide
Mouse controlled - Kontrolišete objekat mišem
Eight Directions - omogućava objektu da se kreće u 8 pravaca
Race car - Pokreće objekat u nekom načinu koji liči na neki auto
Platform - Objekat će uvek padati prema dole, osim ako ne stoji na nečemu
itd.
 
 
Za našu lopticu izabraćemo kretanje Bouncing ball, zato što želimo, kada udari u čoko cigle, da se vrati nazad. Klikom na Bouncing Ball dobili smo još opcija:
Ispod izabranog Bouncing Ball kretanja možete videti opciju Try Movement, kojom proveravate kako će se lopta kretati. U ovom slučaju to je lopta, ali ova opcija može da se primeni na bilo koji element ! Kliknuli ste na Try Movement i videli kretanje lopte.
Sada u opciji Initial direction, klinite na one poredjane brojeve 0,1,2,3...ta opcija nam služi da bismo definisali pravac kretanja lopte kada igra počne. Na dobijenom kvadratu Prvo kliknite  na onaj iscrtani krug u donjem levom uglu (ako mu pridjete pokazivačem miša - piše Reset). Klikom na crne kockice dobićete željene pravce kretanja loptice.
Kao na slici ispod:

 
 
 
 
 
Pre nego što testiramo kretanje loptice, da bismo je videli u ovom trenutku, promenite Speed koji je sada 60, da bude 10 ili 15, jer ne biste uspeli da vidite lopticu pri ponudjenoj brzini. Kasnije podesite Speed koji želite. Sada testirajte Frame: u liniji menija klik na RUN , zatim klik na Frame, ili na F7. Šta ste primetili, da je lopta otišla i da se nije vratila? Sredićemo i to. Ono što bi lopta trebalo da uradi, jeste da se odbije od čoko kockice i od igrača.
Da bismo to uradili potrebno je da se upoznamo sa nečim novim, a to je EVENT Editor (CTRL+E).  Event editor je deo MMF2-a koji povezuje sve objekte i čini da svi zajedno prave igru i jedan je od najvažnijih delova ovog programa.

Da ponovimo, naš cilj je da se lopta odbije prilikom sudara sa drugim objektom. Ili ako se sećate pomenutog  principa iz prvog dela tutorijala: Kada se lopta sudari sa čoko ciglom, onda lopta treba da se odbije nazad! U Event editoru vidite New condition - nov uslov, i on nam služi za definisanje onog prvog dela rečenice: kada se lopta (ili neki drugi objekat) sudari sa čoko ciglom (ili nečim drugim)! Hajde da to primenimo. Klik na New condition, otvoriće vam se prozor sa elementima, među kojima je i naša lopta. Desni klik na loptu. Otvara se padajući meni. Izaberite prvu opciju Collision (Sudar), a zatim Another Object , te u novom prozoru izaberite Čoko ciglu jer je to objekat od kojeg lopta treba da se odbije.
Pamtite: Lopta je First object, a  čoko cigla je Second Object, to će vam trebati u drugim igricama koje budete pravili. Lopta treba da se odbije i od stubova, i od igrača, zato ponovite korake od New condition i podestite da se lopta odbija i od stubova, birajte postupno, jedan po jedan, a isto to uradite i za igrača.
U Event Editoru dobićete ovakav raspored uslova:

Sada treba da definišemo način kretanja lopte nakon sudara sa svim tim objektima. Šta će se desiti kada se lopta sudari? Zato sada  idemo na akciju - Action, a to su sivo-bela polja ili trenutno prazne kockice. Ono što mi želimo, jeste da se lopta odbije! U desnom delu event editora, treba posmatrati kolonu gde je na vrhu slika lopte, a ispod lopte se nalazi prazno polje. Desnim klikom na to prazno polje, otvara nam se padajući meni, a mi iz spiska biramo Movement. Pošto želimo da se lopta odbije, biramo opciju Bounce. Naravno, sve ovo potrebno je uraditi sa svim onim elementima koji se nalaze u našem frameu i od kojih želimo da se lopta odbije. Postupak je lak:  levim tasterom miša prevucite dobijenu oznaku u sva ostala polja ispod. 


Sledeći uslov je da se Player/ Igrač mora pomerati kako bi odbio loptu. Da bismo to sredili moramo se vratiti u Frame Editor:  kliknite na ikonicu Frame Editor koja se nalazi  levo pored Event Editor ikonice, u glavnom toolbaru sa alatima, ispod linije menija.
Kao što smo to radili i sa loptom, isti postupak je i sa igračem. Dakle, klik na igrača, i sa leve strane u properties pojaviće se 7 opcija, a mi biramo Movement. Pored Type vidimo da je igrač u statičnom položaju Static, to je ono što treba promeniti, da bi se naš igrač pokrenuo. Od ponuđenih načina kretanja, mi biramo Mouse controlled i samim tim kretanje našeg igrača zavisiće od kretanja našeg miša. Kada ste to uradili, kliknite na Edit dugme pored reči Edit movement. Oko igrača se pojavio okvir/selekcija koji treba proširiti levo i desno. Levim tasterom miša  kliknite na crni kvadratić na okviru. Prvo okvir razvući u desnu stranu do desnog vertikalnog stuba, a zatim to ponoviti i sa levom stranom. Okvir možemo proširiti i na gore, neka optimalna daljina.

VAŽNO: Pre nego što odaberemo opciju Try movement, koja se sada pojavila u jednom manjem prozoru na levoj strani ekrana, potrebno je da naučimo još jednu novu stvar. Kao što ćete možda pretpostaviti, ako ćemo posle ovih akcija našim igračem upravljati mi, uz pomoć miša, kako ćemo onda moći da zatvorimo prozor u kome možemo da proveravamo kako igrica funkcioniše, kada je miš u opsadi našeg igrača? Lako, u toj situaciji test prozor ćemo gasiti uz pomoć dugmića na tastaturi: pritiskom na ALT a zatim na F4 ili na dugme na  tastaturi na kojem piše ESC, levo gore, u prvom redu tastature.
Sada kliknite na Try movement, testirajte kretanje igrača mišem, a zatim prozor zatvarmo uz pomoć Alt i F4 ili Esc.
Ukoliko nam kretanje igrača odgovara, potvrđujemo pritiskom na OK, u suprotnom, ponovo podešavamo kakvo kretanje želimo. Još malo pa će naša igra moći da se igra! Šta je sledeće što treba da uradimo, setite se naše lopte i šta je to što smo radili sa njom? Da, na redu je princip uslova! Kada se sudari... onda se odbije. Dakle, vraćamo se u Event editor. Biramo New condition, zatim desni klik na loptu, pa na Collisons, Another object, zatim biramo našeg igrača i OK. U desnom delu event prozora, u koloni gde je u vrhu lopta, u prazno polje,  a  u redu poslednjeg uslova, desni klik mišem, biramo Movement  i  Bounce. Sve isto kao i sa loptom.
Dobro je da znate da vi sada radite na primeru kada se lopta odbija, međutim, tu postoje i druge opcije, pucanje, uništavanje objekta, kreiranje objekta, ali, to ćete već sami da skontate i upotrebite kroz vašu kreativnost. Sve je čista logika ili: kada se lopta sudari sa igračem, onda će ona da se odbije ili ako se nešto desi, proizvešće neku akciju. Stari dobar princip akcije i reakcije! Još uvek ste na početku kreacije vaše igrice, ali ne zaboravite, sada možete da upravljate igračem i da se lopta odbija.
Obavezno SAVE!  
I sada ste u problemu, znam: testirali ste igru, lopta se jedanput možda odbila, a onda propala i nije se više pojavila. Čudo!?
Ostavljam da ovu ,,zagonetku,, rešimo u nastavku broj 3, jer nije jednostavna.
A kako se lome čoko cigle, i to je u sledećem nastavku.
Vaš KompKamp
 
 
Slični postovi:Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Treći deoKreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Četvrti deoKreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer - Prvi deo


Nastavak na Baguje.com...






Povezane vesti

Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Treći deo

Izvor: Baguje.com, 09.Mar.2012, 02:29

Verujem da ste nestrpljivi da rešite problem propadanja lopte iz prethodnog dela ovog tutorijala. Da se lopta ne bi izgubila, na početku joj moramo definisati položaj. Ali samo da je položaj, loptica bi nastavila da pada u pravcu u kojem se kretala, a to je prema dole. Zato joj moramo odrediti i...

Nastavak na Baguje.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.