Korisnici „vindouza 10” sami određuju granicu privatnosti

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisnici „vindouza 10” sami određuju granicu privatnosti

Novim operativnim sistemom „Microsoft” se približio drugim informatičkim kompanijama čije su usluge besplatne, a zapravo ih „plaćamo” ličnim podacima

Novi operativni sistem kompanije „Microsoft” instaliran je na desetine miliona mašina širom sveta za proteklih desetak dana (na 14 miliona samo u prva 24 sata), ali su se u međuvremenu pojavile kritike da previše zadire u privatnost korisnika.

Na internetu je već mnoštvo članaka na temu kako promeniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podešavanja privatnosti za „vindouz 10”, a pojavila se i aplikacija koja omogućava da se u nekoliko klikova blokira prikupljanje ličnih podataka. Besplatnu aplikaciju otvorenog koda „Disable Windows 10 Tracking” (Onemogući praćenje na „vindouzu 10”) programirao je izvesni Sajed Kazi i može da se preuzme preko platforme „Githab”, prenele su agencije.

Kritike za kršenje privatnosti donekle su očekivane jer se mesecima pre izlaska „desetke” u tehnološkim krugovima pričalo kako će novi operativni sistem da prati lokaciju, sinhronizuje podatke sa kompanijskim serverima i otkriva lozinke za bežični internet.

Dodatnu nervozu su uneli korisnički uslovi za „vindouz 10”, koji su stupili na snagu 1. avgusta. U politici privatnosti piše da će kompanija „uzimati, otkrivati i čuvati lične podatke (uključujući sadržaj pošte, ostale privatne komunikacije i privatnih dokumenata) kada imaju dobru veru da je to neophodno za zaštitu korisnika ili primenu korisničkih uslova”.

Korisnici žele personalizovanu uslugu, ali teško je povući granicu koje podatke žele da dele. Preovladava mišljenje da bi bilo bolje da je „Microsoft” omogućio svakom da sam izabere šta želi da deli, umesto što je sve unapred podešeno za praćenje i sinhronizaciju.

Na primer, nova lična asistentkinja „Kortana”, kojoj mogu da se postavljaju različita pitanja i da joj se daju instrukcije (da pošalje poruku ili isplanira sastanak) prati lokaciju, uzima podatke iz kalendara, imejlova i poruka... Podaci prolaze kroz enkripciju na putu do „Microsoftovih” servera, ali ako ih zatraže vlasti, kompanija mora da ih preda.

Sporno je i plasiranje prilagođenih oglasa, čak i dok se igraju igre, jer „vindouz 10” automatski dodeljuje jedinstveni oglasni broj svakom korisniku, povezan sa imejl adresom.

Veliki broj podataka se sinhronizuje sa „Microsoftovim” serverima. Neki od podataka, poput lozinke za vaj-faj (Wi-Fi), mogu da se enkriptuju i podele sa prijateljima iz imenika, ako želimo da im automatski omogućimo da koriste naš internet kad su u blizini.

Pojedini kritičari optužuju „Microsoft” da ne poštuje privatnost korisnika, dok drugi smatraju da je samo zakoračio na teren kojim odavno koračaju „Gugl”, „Fejsbuk” i ostale informatičke kompanije čije su usluge besplatne, a zapravo ih „plaćamo” ličnim podacima koji se koriste za ciljano plasiranje oglasa.

Na pitanje korisnika da li je novi „vindouz” u stvari špijunski softver, „Vol strit džornal” odgovara da nije, ali da želi naše podatke i da u tome ne ide nimalo dalje od drugih tehnoloških kompanija.

„‘Microsoft’ je dao ‘vindouz 10’ kao besplatnu nadogradnju i ne krije da mu je cilj da zaradi od internet usluga, reklama, aplikacija i igara. Oni ne prodaju naše podatke, ali ih sigurno koriste. Nema sumnje da je ovo novi pristup ‘Microsofta’ kao i kod svega drugog ‘besplatnog’ na mreži, na korisnicima je da budu oprezni”, piše na tehnološkom blogu „Vol strit džornala”.

J. J. K.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.