Kompjutere ćemo otključavati mislima?

Izvor: B92, 11.Apr.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjutere ćemo otključavati mislima?

Umesto sada ustaljenih karaktera i sve popularnijih otisaka prstiju, u budućnosti bi šifre za tehnološke uređaje mogle da budu – naše misli!

Novi metod koji razvija tim Univerziteta Berkli nagoveštava da bismo uskoro mogli da “otključavamo” aparate i internet naloge putem naših misli, prenosi magazin Time.

Tim, koji predvodi Džon Čuang, sproveo je malo istraživanje koristeći EEG set slušalica koje koštaju svega sto dolara. Oni su zamolili ispitanike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zamisle određene predmete ili radnje, dok su uz pomoć pomenute opreme beležili te misli i kasnije ih iskoristili kao lozinke.

Nakon što su se ispitanici vratili posle pauze, zamoljeni su da se ponovo koncentrišu na iste predmete i radnje, koristeći EEG slušalice. Ispostavilo se da su njihovi moždani talasi u 99 posto slučajeva uspešno mogli da otključaju sve odgovarajuće naloge i uređaje.

Kako je u pitanju wirless set slušalica po povoljnoj ceni, Čuang se nada da će dodatnim istraživanjima potvrditi uspešnost nove tehnologije, i prilagoditi je masovnoj upotrebi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEVEROVATNO: Otključavaćemo računar mislima!

Izvor: Kurir, 11.Apr.2013

Umesto karaktera i sve popularnijih otisaka prstiju, u budućnosti bi šifre za tehnološke uređaje mogle da budu naše misli..Novi metod koji razvija tim Univerziteta Berkli nagoveštava da bismo uskoro mogli da "otključavamo" aparate i internet naloge putem naših misli. Tim, koji predvodi Džon...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.