Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klikere i žvake ugradili u prvi srpski 3D štampač

Dvojica Beograđana napravili prototip uređaja za kućnu upotrebu koji može da pravi predmete od plastike, gline, betona ili čokolade

Iako su 3D štampači daleko od kućne upotrebe, dvojica Beograđana su za svoje potrebe napravili jedan ovakav uređaj kojem su dali ime „Tebra bot”, što bi u slobodnom prevodu sa beogradskog žargona značilo brat robot.

– Jeftin je i sposoban kao svaki Srbin. Brz je, kvalitetan i lako popravljiv – kaže za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marko Bjelotomić, opisujući mašinu koju je sklopio sa prijateljem iz detinjstva Dušanom Lazarevićem, inače zaposlenim na naftnim platformama u Norveškoj.

Ideja za prvi srpski trodimenzionalni štampač nastala je iz potrebe.

– Mogli smo ili da kupimo ili da probamo sami da napravimo, jer nam je bio neophodan. Za pet godina će verovatno svako kod kuće imati 3D štampač – smatra Bjelotomić, po profesiji tehničar robotike.

Kako navode konstruktori, pošto ne bi mogli da budu konkurentni industrijskim modelima koji koriste plastiku, okrenuli su se alternativnim materijalima, pa tako ovaj uređaj može da koristi i glinu, beton, pa čak i čokoladu.

Ova dvojica tridesetogodišnjaka ne samo da su morali da budu vešti u sklapanju delova, već i u njihovom pronalaženju. Samo ono najosnovnije nabavili su u inostranstvu dok su se za ostalo snalazili pomoću štapa i kanapa, pa su pojedine stvari nalazili na buvljaku, na otpadima, koristili čak i klikere i žvakaće gume. Iako ne mogu da procene tačne troškove za izradu 3D štampača, kažu da delovi čine tek petinu njegove ukupne vrednosti.

Dve nedelje im je trebalo da postave konstrukciju uređaja, a njegovo usavršavanje traje poslednjih šest meseci. Za to vreme napravili su i drugi trodimenzionalni štampač o kojem trenutno ne žele da otkrivaju detalje, ali ističu da su ponosni na rezultate svog hobija. Ne kriju kažu da bi voleli da taj hobi preraste u ozbiljniji posao i pozivaju kompanije zainteresovane da proizvode njihovog rada pretvore u masovniju proizvodnju.

– Naša želja je da srednjoškolcima omogućimo da besplatno dobiju 3D štampače, jer su to uređaji budućnosti – zaključuje Marko Bjelotomić.  

----------------------------------

Kako rade 3D štampači: od haljine za Lejdi Gagu do delova za Sagrada familiju

Trodimenzionalni štampači rade tako što od odgovarajućih materijala (najčešće od plastike) prave predmete sloj po sloj, prema unapred zadatom modelu. Poslednjih godina počele su da ih koriste mnoge firme koje se bave nekom vrstom proizvodnje.

Nakon što su naučnici uspeli da pomoću ovih uređaja naprave ljudsko uvo i kožu, u budućnosti se od njih mnogo očekuje u medicini.

Primenu su našli i u arhitekturi gde će, na primer, pomoći inženjerima da dovrše gradnju čuvene Sagrada familije, bazilike u gotskom stilu u Barseloni, remek-dela Antonija Gaudija.

I modni dizajneri se sve češće oslanjaju na 3D štampače – najzapaženije haljine izrađene pomoću ove tehnologije nosile su pevačica Lejdi Gaga i igračica Dita fon Tiz.

A. Marinković

objavljeno: 13.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.