Kinezi predstavili operativni sistem COS

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi predstavili operativni sistem COS

Korisnici smartfona moći će da šalju tekstualne poruke "dok na telefonu istovremeno imaju uključena čak četiri programa". To je samo jedna od prednosti novog operativnog sistema koji je 15. januara predstavljen u Pekingu.

Besplatan COS (China Operating System) plod je saradnje Kineske akademije nauka i IT kompanije Shanghai Liantong, prenosi agencija AP.

Ovaj operativni sistem uvodi niz novina kada je u pitanju funkcionisanje pametnih telefona. Tako će, primera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi, korisnici COS-a osim pomenute prednosti takođe moći i da zumiraju programske ikonice.

Iako kineskim tržištem dominiraju telefoni koji su zasnovani na Androidu i iOS-u, predstavnici kineske kompanije tvrde da je COS delimično sličan postojećim operativnim sistemima

“Čak i onim korisnicima koji su naviknuti na iOS i Androdi ovaj novi sistem delovaće poznato. COS se koristi sasvim prirodno i logično”, izjavio je Čen Feili, generalni direktor Shanghai Liantonga.

Direktor Instituta za softvere koji deluje u okviru Kineske akademije nauka Vu Jandžun tvrdi da će se COS pozicionirati na zlatnoj središnjoj tački između iOS-a i Androida. Sistem neće biti toliko zatvoren poput iOS-a, već će neke prednosti preuzeti iz načina na koji funkcioniše Android.

“Radnja sa aplikacijama je prilično zatvorena, što garantuje našim korisnicima da su preuzeti programi provereno sigurni. S druge strane, obezbedili smo veoma otvoren interfejs koji dozvoljava trećoj strani da koristi sopstveni interfejs kako bi razvili aplikacije za COS”, objašnjava Jandžun.

COS trenutno raspolaže sa 10.000 aplikacija i prilagođen je korisnicima PC-a, smartfona, pametnih televizora...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi predstavili operativni sistem COS

Izvor: B92, 17.Jan.2014

Korisnici smartfona moći će da šalju tekstualne poruke "dok na telefonu istovremeno imaju uključena čak četiri programa". To je samo jedna od prednosti novog operativnog sistema koji je 15. januara predstavljen u Pekingu...Besplatan COS (China Operating System) plod je saradnje Kineske akademije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.