Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi predstavili leteće taksije

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je u utorak prvi dron na svijetu sposoban prevoziti putnike.

Taksi-dron po imenu Ehang 184 doživio je svoj debi u južnom kineskom gradu Gvangžuu.

Njime upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju znati upravljati ovom minijaturnom letjelicom, javlja Euronews. Ipak, putnici koji imaju iskustva s pilotiranjem trebali bi moći letjeti i manualno.

"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u SF filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima”, izjavio je direktor EHanga, Hu Huazhi.

Više od 150 inženjera obavilo je hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat, javlja kineska novinska agencija Sinhua. Posljednji test s ljudskim putnicima samo je posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može prenijeti jednog putnika težine do 100 kg u letu dugom 23 minute, navodi kompanija.

"Dron može pomoći ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo zamisliti hitno spašavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam, znate, letjeti s jednog otoka na drugi", rekao je saosnivač EHanga, Derik Ksiong.

EHang je lani s Dubaijem postigao dogovor o saradnji na razvoju letećih taksija koji sami lete.

(index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

(VIDEO) BUDUĆNOST JE DEFINITIVNO STIGLA: Kinezi napravili leteći taksi! Pogledajte ga u akciji!

Izvor: Kurir, 14.Feb.2018

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prvi dron na svetu sposoban da prevozi putnike.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.