Kineski gigant okreće leđa SAD, bira Huawei

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 18:58

Kineski gigant okreće leđa SAD, bira Huawei

Kineski gigant među internet pretraživačima, Baidu, odlučio je da poruči seriju novih AI čipova domaćeg proizvođača, kompanije Huawei.

U potezu koji neki ocenjuju kao prekretnicu u svetu tehnologije, s obzriom na to je, usled političkih pritisaka SAD, u pitanju okretanje lokalnim rešenjima, Baidu je naručio 1.600 čipova od Huaweija.

U pitanju su čipovi iz serije Ascend 910B, a vrednost čitave porudžbine je oko 61 milion dolara, prenosi Gizmochina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na ovaj način, Baidu se sprema za budućnost u kojoj će, verovatno, morati da odustane u potpunosti od do sada nezamenjivih Nvidia AI čipova, koji predstavljaju "zlatni standard" industrije ali ujedno i dolaze iz SAD.

Sama porudžbina nije tako velika ako se poredi sa onom koju Nvidia obično ispostavlja, ali je važna jer predstavlja prekretnicu u smislu toga da Kina polako pokušava da se preorijentiše na domaću proizvodnju gde god je to moguće.

Baidu do sada nije koristio Huawei AI čipove, ali to je trenutno najbolje što Kina može da ponudi. Ipak, ovo nije prva saradnja kada su ove dve kompanije u pitanju - od 2020. godine, oni rade zajedno kako bi Baidu AI platforme radila funkcionisale bez problema na Huawei uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.