Kako radi Googleov samovozeći auto?

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako radi Googleov samovozeći auto?

Brzina prvih vozila iz sigurnosnih razloga je ograničena na 40 km/h. Mali auto ima dva sedišta, prtljažni prostor, samo jedno dugme za kretanje i zaustavljanje.

Google je predstavio prototip svog samovozećeg automobila koji nema kočnice, papučicu za gas ni volan jer, kako su rekli iz te kompanije, nisu potrebni. Njihove funkcije obavljaju softver i senzori. Brzina prvih vozila iz sigurnosnih razloga je ograničena na 40 km/h.

U Googleu nameravaju da naprave oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sto prototipova i počnu s testiranjem već tokom ovog leta. Ako sve krene prema planu, pokrenuće mali pilot program u Kaliforniji za koju godinu i počeće da traže partnere s kojima će krenuti u masovnu proizvodnju.

Googleov cilj je da proizvedu samovozeće automobile koji će biti sigurniji od bilo kojeg automobila koji vozi čovek. 33.000 Amerikanaca godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama, a ta se brojke penje na 1,2 miliona u celom svetu.

U Googleu veruju da procenat saobraćajnih nesreća mogu smanjiti za 90 posto koristeći tehnologiju koja predviđa i reaguje brže nego ljudi. Google je ranije objavio da je automobil već testirao na ulicama kalifornijskog grada Mauntin Vjua bez ijedne nesreće, ali njegovi tvorci priznaju da još na njemu treba raditi pre nego projekat proglase uspješnim i pouzdanim.

Na samovozećim automobilima osim Googlea rade i druge kompanije, poput Audija, Toyote i Nissana. Nissan i Daimler već su objavili kako planiraju da krenu s prodajom takvih vozila do 2020. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.