Kako promeniti boju foldera u Windows-u?

Izvor: SaznajNovo.com, 24.Okt.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako promeniti boju foldera u Windows-u?

Podrazumevana boja foldera u Windows sistemu je žuta (otprilike #ffe79e – #f8d674), i ne postoji ugrađena opcija za promenu te boje. Zato, postoje alati koji to rade, a u ovom članku ću predstaviti jedan takav.
Ovo je mali alat koji će vam omogućiti da promenite boju bilo kog foldera veoma lako i brzo. Odmah da napomenem: ne radi u pozadini i ne opterećuje sistem!
Uputstvo1) Preuzmite Folder Painter sa zvaničnog sajta – link
2) Kada preuzmete, raspakujte >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << .zip arhivu (desni klik > raspakuj ovde)
3) Videćete folder koji sadrži tek nekoliko fajlova
Potrebno je da pokrenete fajl FolderPainter.exe dvoklikom na isti. Morate biti prijavljeni kao administrator jer program zahteva administratorske dozvole. Kada ga pokrenete pojaviće se prozor u kojem je potrebno da dozvolite pristup klikom na „Yes„. Ukoliko niste administrator, onda ćete morati da unesete administratorsku lozinku/pin.
 

Napomena: ovaj folder možete ukloniti ukoliko želite. Međutim, ukoliko budete želeli da kasnije uklonite ovu opciju, morate ponovo preuzeti program pa ga pokrenuti (uputstvo na kraju članka). Program se ne instalira u računar i ne radi u pozadini!
4) Sada je potrebno da podesite nekoliko parametara
Videćete polje za naziv opcije – možete uneti nešto, ali i ostaviti prazno. Taj naziv će se pojaviti u meniju desnog klika.
Ispod je opcija za sakrivanje promene boje iz klasičnog Menija desnog klika. Ovo je korisno ukoliko ne želite da pretrpavate taj Meni. Ako štiklirate ovu opciju „Use Shift Key…“ onda ćete morati da kliknete Shift pa desni klik na folder ukoliko želite da vidite opcije za promenu boje.
I na kraju kliknite „Add to Menu„.

5) Promena boje:
Držite Shift pa kliknite desnim tasterom miša na folder čiju boju želite da promenite. Kada se pojavi spisak akcija, možete pustiti Shift. Sada idite kursorom do one stavke „Promeni boju foldera“ (ili kako ste je već nazvali u prethodnom koraku) i videćete boje. Još ostaje da kliknete na neku i to je to!
 

6) Ovako to izgleda:

Uklanjanje1) Ponovo pokrenite taj program
2) Kliknite na „Uninstall“
3) Kraj

Sada će opcija za promenu boje foldera biti uklonjena, a boje izmenjenih foldera će se vratiti na standardnu žutu.
Detaljnije - Kako promeniti boju foldera u Windows-u?

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.