Izvor: TehnoMagazin.rs, 26.Mar.2015, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da očistite vaše kafe aparate

U nekim od naših prethodnih tekstova mogli ste da pročitate kako to odličnu kafu možete da imate i kod kuće. Za vas smo pronašli i kafe aparat za svačiji džep, ali i one aparate koji kafu prave jednako profi kao i u kafićima.
Naravno, svaki od njih odličnu kafu pravi ukoliko se ispoštuje minimum uslova, počevši od čistog aparata. Više profesionalnih majstora za pravljenje espresso kafe će reći da je glavni preduslov za odličan espresso čist filter i posuda u kojoj se cedi >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazin.rs << ekstrakt kafe.
Ako vas čišćenje zamara i ne želite da razmišljate i o tome, onda potražite one modele koji se čiste sami. Ti modeli se mere i sa onim profesionalnim i koštaju u proseku 500 evra. Šta ovaj model može da ima, pogledajte u opisu proizvoda aparata na ovom linku.
U suprotnom, kamenac i talog od isfiltrirane kafe ili mleka zagušiće rad aparata i onda vam samo preostaje ili da ga bacite ili da ga prepustite majstorima za popravku što ume da potraje i ne garantuju vam „izlečenje“ aparata. O novcu za popravku i da ne pričamo. Dakle – svakodnevno čišćenje kao jedini lek za odličnu kafu i dugotrajnost kafe aparata.
Na šta da obratim pažnju pri čišćenju kafe aparata? Ako baš niste voljni za svakodnevno čišćenje, onda bismo vas samo podsetili na ne baš prijatne mirise koji će se sakupiti u u cevima kroz koje prolazi mleko ili rezervoar u kojem se nalazi talog isfiltrirane kafe. Odmah možemo da vam kažemo da neće baš širiti miomirise ukusne kafe.
Stoga, sigurno znate da uz svaki kafe aparat ide i sredstvo za čišćenje, a najčešće ono protiv kamenca. Ipak u zavisnosti od modela aparata i njegovih delova, možete koristiti i prirodna sredstva za čišćenje vrlo jednostavno. Mi smo za vas pronašli nekoliko načina kako da brzo i jednostavno očistite vaš kafe aparat.
Korak po korak Cevčicu za mleko i paru koja vam stvara onu odličnu penastu kremu na vrhu i rezervoar sa isfiltriranom kafom bi trebalo da obrišete odmah nakon upotrebe, a jednom nedeljno i da detaljno sve očistite. Ali kako ćete sve to odmah očistiti u nekoliko poteza, pogledajte ovaj video.
Princip je vrlo jednostavan:
Za čišćenje se koristi sirće ili sok od limuna. U rezervoar za vodu se sipa taman onoliko sirćeta ili soka od limuna u odnosu na to koliko šoljica espressa inače pravite. Aparat nakon toga uključujete i puštate da „pravi kafu“. Voda koju ste sipali u njega nakon toga će zajedno sa sirćetom da prođe kroz sve delove aparata uključujući i filter i cevčicu za paru. Kako se ne bi napravio nered, stavite neku posudu ispod kapalice jer će izaći sav braon talog zajedno sa prljavom vodom kroz kapalicu. Ovaj proces ponovite nekoliko (najbolje bi bilo tri ili četiri) puta dok voda koja izlazi ne bude čista, a i kako biste isprali miris sirćeta. Naravno, svi delovi koji mogu da se skinu, mogu da se peru i u mašini za sudove (ukoliko imate model gde su odvojeni filter, kašika i bokal za kafu). Možda ćete steći utisak da sirće ili limunov sok nisu efikasni, ali to je samo u slučaju kada se setite mesecima nakon korišćenja da očistite aparat. Ovaj način čišćenja je samo za one koji redovno čiste svoje aparate.
Ono što još možete da uzmete u obzir kako biste smanjili potrebu za čišćenjem jeste da za pravljenje kafe ne koristite vodu iz česme već isključivo onu filtriranu.

Nastavak na TehnoMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.