Kako da napravite odlične fotografije sa vašim mobilnim telefonom ?

Izvor: Baguje.com, 30.Sep.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da napravite odlične fotografije sa vašim mobilnim telefonom ?

Bilo da volimo fotografisati ili ne, da znamo to raditi ili ne, uvek se zadesimo u nekoj situaciji kada treba da fotografišemo neki događaj ili nešto posebno a da pri ruci obično nemamo aparat. Obično tada, kao i uvek, pri ruci nam je mobilni telefon sa ne tako dobrom kamerom, tj. aparatom. Znamo i sami da su ti aparati namenjeni za svakodnevno slikanje i za ne-baš-tako-lepe fotografije, ali šta je tu je, uslikaćemo sa čim možemo i sa onim što nam je pri ruci.

Međutim, želim >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << da vam predstavim nekoliko trikova uz pomoć kojih vaše fotografije  mogu da izgledaju relativno dobro iako su slikane aparatom mobilnog telefona.
Zumirajte nogama: Mnogo kamera ima ugrađeni digitalni zum koji treba da izbegavate ukoliko želite iole kvalitetnu sliku. Kad god je  to moguće, dođite što bliže objektu koji želite slikati i slikajte ga bez upotrebe zuma.
Potražite svetlo: Zlatno pravilo je da dobra fotografija zahteva dobro osvetljenje. Iskreno, do sada ni jednu dobru/odličnu fotografiju u sumrak ili po mraku nisam napravio mobilnim telefonom. Dakle, uvek birajte da slikate kada ima neki izvor svetlosti, makar bio i veštački.
Slikajte stabilno: Kako bi izbegli mutne slike, pokušajte što manje da pomerate telefon u toku slikanja. Poslužite se nečim na šta možete osloniti ruku u toku slikanja kako bi ona bila što mirnija (zid, polica, leđa prijatelja :), itd.). Naravno, uvek možete da napravite u tripod za vašu kameru, pogledajte u video klipu ispod koliko je to jednostavno.

Make a Tripod for Cell Phone. Very Easy.
Očistite pozadinu: Ukoliko slikate recimo portret, jako je bitno šta se nalazi u pozadini. Pokušajte da pronađete što čistiju pozadinu, recimo neki beo zid ili nešto tome slično.
Povećajte rezoluciju: Promenite podešavanja u telefonu vezana za kameru i povećajte rezoluciju na najveću moguću. Što veća rezolucija, to je i kvalitet fotografije bolji.
Čuvajte se sporog odziva: Jedna od najosnovnijih i najčešćih grešaka je upravo ne pažnja prilikom završetka slikanja. Jednostavno uslikamo, čujemo poznati zvuk da je slikanje gotovo i pomerimo telefon. Obratite pažnju da ne pomerate telefon dok ne vidite fotografiju na vašem ekranu ! Spor odziv (shutter lag) jer prisutan kod mnogo telefona, a to znači da aparat/telefon i dalje obrađuje fotografiju iako vi mislite da je gotov. Ovaj odziv može da traje sekundu ili dve, ali to može biti itekako dovoljno da zamuti ili uništi vašu fotografiju.
Ne trebaju vam raznorazni skupoceni dodaci za odlične fotografije: Kompaktnost telefona vam omogućava da isprobavate slikanje iz raznih uglova, visina, nagiba i svega drugog što recimo nije moguće izvesti sa običnim digitalnim aparatom. Isprobavajte različite uglove i nagibe kako bi dobili unikatne fotografije.
Čistite: Postarajte se da je kamera vašeg telefona kristalno čista. Obično držimo telefon u džepu, a tamo ima svačega što može da isprlja sočivo našeg mobilnog aparata (prašina, dlake, mrvice hleba :), itd.). Pripazite uvek na to pre nego što počnete fotografisati.
Popunite fotografiju: Pokušajte uvek da popunite fotografiju sa onim što fotografišete. Dakle, uvek fotografišite predmet tako da bude preko celog ekrana, a ne mali jer će izgledati mizerno. Recimo, portreti glave i ramena izgledaju mnogo bolje nego portreti gde se vidi celo telo.
Fotografišite više i češće: Češće fotografisanje je odlično za vežbu i povećava mogućnost da ćete uslikati odličnu fotografiju. Ukoliko je memorija vašeg telefona premala, dokupite memoriju (~500 din = 1gb memorije) ili ukoliko ne možete, slikajte koliko možete a loše fotografije brišite kasnije.
Slični postovi:Osnove digitalne amaterske HDR fotografije (I deo)Kako da napravite veb album ?Osnove digitalne amaterske HDR fotografije (II deo)

Post "Kako da napravite odlične fotografije sa vašim mobilnim telefonom ?" je objavio djevrek za sajt Baguje.COM, dana 30. 09. 2011.
Kategorije: Headline, Mobilni, Trikovi | Tagovi: aparat, fotografisanje, saveti, slikanje



Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.