Kako da instalirate WordPress?

Izvor: Baguje.com, 27.Apr.2011, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da instalirate WordPress?

WordPress je popularna besplatna blog platforma koja se sve više udaljava od onog blog pa na njoj sve više „niču“ portali i ozbiljni sajtovi. Evo kako da instalirate WordPress, instaliraćemo lokalizovani verziju tako da ne morate da znate jezike kako bi radili na njemu, što je velika prednost. Izuzetno je jednostavno tako da neće biti problema čak ni apsolutnim početnicima.
Prvo ćemo preuzeti skriptu WordPress-a, ako želite na engleskom jeziku preuzmite sa http://wordpress.org/ >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << a ako želite srpsku sa http://sr.wordpress.org/. Oba sajta su zvanična, a ja ću koristiti srpsku verziju da bi se lakše snalazili. Sada se ulogujte u svoj cPanel ili preko FTP-a prebacite preuzetu .zip arhivu. Ako idete preko FTP-a otpakujte i prebacujete folder. Ako idete preko cPanel-a uploadujte .zip pa ćete ga lako otpakovati. Sada je potrebno da napravimo bazu u kojoj ćemo pokretati wordpress. Uđite u vaš cPanel ili koji već panel imate i kreirajte bazu. Bazu možete da nazovete kako god želite. Moja će se zvati mojwpsajt. Kada budete instalirali WordPress obično ide vaš korisničko ime a zatim ime baze dakle mojusername_mojwpsajt. Sada počinjemo instalaciju! Dakle ako ste išli kroz cPanel I uploadovali .zip otpakujte ga tako što ćete ga selektovati i kliknuti na Extract. Idite na vassajt.tld/wordpress. Ako ste folderu sa skriptom promenili ime onda onako kako ste ga nazvali. Možete i da sve datoteke „izbacite“ iz foldera pa da idete samo na vassajt.tld. Dakle idem primera radi na mojsajt.rs/wordpress. Gde će me sačekati poruka sa greškom kako ne postoji datoteka wp-config.php i da mogu sad da je napravim. Lakše je napraviti sad nego da smo ranije menjali u kodu što zahteva malo više znanja. Kliknite na napravi konfiguracionu datoteku i idemo dalje. Sada kliknite na krenimo i nastavljamo sa instalacijom... Sada je potrebno da popunimo obrazac podacima. Unosite ime vaše baze koju ste prethodno napravili, MySQL korisničko ime i lozinku, domaćin baze je obično localhost ali možete da se inforimšete kod vašeg hosting provajder koji je ili u phpMyAdmin-u vašeg cPanel-a. Ako ste sve pravilno ispunili i ova poruka vam se pojavila možete da pokrenete instaliranje. Sada opet ispunjanjavate podatke ali naslov sajta, korisničko ime i lozinku koju ćete koristiti za pristup WordPress-u, i vašu e-mail adresu na koju će vam stići poruka o uspešno instaliranom WordPress-u . Ostavite označeno sledeće polje i kliknite Instalirajte WordPress. Uspešno ste instalirali WordPress, sada možete da se prijavite korisničkim imenom i lozinkom. To bi bilo to što se tiče instalacije. Sada možete da instalirate i neku lepu temu i dodatak (više možete da pronađete ovde) ili da odma počnete sa blogovanjem.  Mada savetujem da uradite i sledeće kako bi ste izbegli neprijatne situacije i bezbednosne probleme. Dakle idite u cPanel (ili preko FTP-a) i promenite Permissions za fajl wp-config.php (desni klik i Change Permissions) sa 666 na 644 skidanjem oznaka kao na slici.
Uživajte u blogovanju a vaša pitanja napišite u komentaru :-)
Slični postovi:Kako da instalirate WordPress na svoj računar za 5 minuta ? Izašao WordPress 3.0 ! Izašao WordPress 3.0 beta !

Post "Kako da instalirate WordPress?" je objavio bokile za sajt Baguje.COM, dana 27. 04. 2011.
Kategorije: Blog, Headline, Wordpress | Tagovi: instalacija, instalacija wordpress-a



Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.