Kako Google ima tako detaljne mape? Odgovor se krije u 16 miliona kilometara slika

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Google ima tako detaljne mape? Odgovor se krije u 16 miliona kilometara slika

Google svoje alate za mapiranje i navigaciju čini potpunijim i uz upotrebu slika, a sada nam je tehnološki gigant dao detaljniji uvid u proces pravljenja mapa.

U ovoj kompaniji kažu da su do sada snimili više od 10 miliona milja (16 miliona kilometara) slika za Street View, dovoljno da se čak 400 puta obiđe Zemlja.

Takođe, navode da Google Earth ima 36 miliona kvadratnih kilometara (93 miliona kvadratnih kilometara) HD satelitskih slika koje možete pregledavati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i te slike pokrivaju područje na kom živi čak 98 odsto celokupne populacije na planeti, prenosi Endgadget.

Ovo je, inače, prvi put da Google objavljuje tačne podatke koji otkrivaju opseg koji pokriva Google Maps jedan od njegovih najpopularnijih proizvoda.

Iz ove kompanije pričali su i o tehnikama koje koriste kako bi snimio što je moguće više mapa. Google koristi automobile opremljene kamerama koje snimaju fotografije iz različitih uglova tokom vožnje, dok za područja u kojima vožnja nije moguća, kao što su rezervati prirode i daleka područja bez puteva, šalje ljude opremljene Street View Trekker rančevima.

Pored toga, Google je objasnio da koristi tehniku koja se zove fotogrametrija za spajanje nekoliko slika u celinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.