Kad god ih pogledam, oni džaraju po telefonu. Mene to ne zanima!

Izvor: B92, 10.Jul.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad god ih pogledam, oni 'džaraju' po telefonu. Mene to ne zanima!"

U eri modernih tehnologija, savremenih mašina i kompjutera, mlade generacije i ne pamte život pre interneta.

Šta, međutim, kažu i kako se na ovu situaciju navikavaju stariji građani, oni za koje je i mobilni telefon sa "dugmićima" dugo bio neotkriveno čudo?

"Mene taj internet uopšte ne zanima. Deca su mi dala mobilni telefon da mogu da me dobiju, javim se – pozovem i to je svo moje znanje oko moderne tehnike", kaže Vera Robajac iz čačanskog sela Trbušani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodaje da sve i da bi htela nema vremena da surfuje po internetu.

"Ceo dan sam ili na njivi, ili na pijaci. Kad dođem kući jedva čekam da legnem, a ne još da se bavim i tim čudima. Sin, snaha i unuci, kad god ih pogledam, džaraju po telefonu. Mene to ne zanima!", rekla je Vera.

Kako bi se ovakav stav promenio Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija širom zemlje sprovodi projekat "Infosvet za mene", čiji je cilj da žene koje žive na selu budu uključene u razvoj informacionog društva.

"Želimo da žene na selu steknu sposobnosti koje su im potrebne za lakše funkcionisanje. Treba da budu osnažene i motivisane da unapređuju svoj posao, domaćinstva, ali i da pokrenu onlajn ponudu svojih poljoprivrednih proizvoda i na taj način da učestvuju u razvoju digitalne ekonomije", izjavila je državna sekretarka u resornom ministarstvu Tatjana Matić.

Desa Živković iz Trnave, za razliku od Vere, zna šta su društvene mreže. Internet koristi da bi saznala najvažnije informacije u vezi sa poslom, a spremna je i da uči.

"Proveravam cene, šta je najbolje za rad i poljoprivrednu proizvodnju. U današnje vreme teško je bilo šta raditi ako niste upoznati sa tehnologijom. Kad sam ja bila mlada to nije bilo tako, ali mora čovek da ide u korak sa svetom", rekla je Desa.

Starije generacije se sećaju vremena pre interneta, doba kad su slali pisma ili poruke ostavljali u selu ispod kamena.

"Ovaj internet ubio je pravu ljubav i romantiku. Nema više udvaranja kao nekad. Mi se sećamo mnogo lepših i iskrenijih vremena. Okupljali smo se na prelima i igrankama, a sad je uvek neka žurba", zaključuje Rakila Stojković iz dragačevskog sela Goračići.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.