KONAČNO: Firefox, Edge i Opera dobili Gugl Earth

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2020, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO: Firefox, Edge i Opera dobili Gugl Earth

Čekalo se tri godine...

Kada je Gugl napustio desktop Earth aplikaciju, a u korist web iskustva, tvrdilo se da je projekat „skoro spreman“ za Firefox i druge pretraživače. Od tada je prošlo skoro tri godine, a Gugl je tek sada ispunio obećanje, budući da se Gugl Earth vratio ne samo na Firefox, već i na Microsoft Edge  i Operu.

Nekad samo Chrome, sada svi veći web pregledači

Earth aplikacija je originalno dizajnirana samo za Chrome rešenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa je Gugl ozbiljno morao da poradi na projektu da bi ga prilagodio i drugim pretraživačima. Tako je odlučeno da se Earth preradi uz pomoć C++ koda i WebAssembly, novog binarnog jezika koji podseća na Java-u i radi u svim pretraživačima. WebAssembly se tek krajem 2019. godine pridružio ostalim jezicima koje preporučuje World Wide Web, pa su HTML, CSS i JavaScript tako dobili pojačanje.

Iako Google Earth već radi na svim pomenutim pretraživačima, iz kompanije kažu da prilagođavanje nije završeno, tako da najbolje iskustvo i dalje garantuje Chrome, mada bi to uskoro trebalo da se promeni, te da Earth stigne i na Apple Safari.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.