Just Cause 2

Izvor: B92, 25.Maj.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Just Cause 2

Nova vratolomna akcija sa Rikom Rodrigezom u glavnoj ulozi, koja pomera granice lepog, ludog, uzbudljivog i tehnički izvodljivog akcionog spektakla na PC-u i konzolama.

Igor Conić




Ova akciona sandbox poslastica sistem prostranog, neograničenog terena podiže na do sada neviđeni nivo, koji u dubokoj senci ostavlja slična okruženja u konkurentskim igrama, istovremeno dajući igraču priliku za divljanje, akrobacije i razaranje na neverovatno prenaglašen, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali vraški zabavan način.

Naslovnu ulogu u igri tumači Riko Rodrigez, agent američke "Agencije" specijalizovane za obaranje "neposlušnih" režima širom planete, poslat u pacifičku ostrvsku državu Palau da išamara jednog diktatorčića koji se oteo kontroli Ujka Sema.

CIA, snajka, CIA...

Ovaj legendarni filmski citat dobija sasvim novo značenje u kontekstu igre, odnosno, uništavanja koje ćete sprovesti u cilju širenja demokratije u državici Bogu iza nogu.

No, pre nego što se dotaknemo načina na koji ćete to raditi, osvrnimo se na najimpresivniji tehnički aspekt igre, samo okruženje Palau ostrva. Možemo slobodno tvrditi da ovako impresivan sandbox nikada ranije nije viđen, čak ni približno, u nekom od mnogobrojnih GTA klonova.

Plaže, planine, doline, seoca, urbane sredine, vojne baze, luke i druge mnogobrojne lokacije organski su razbacane po ostrvu, povezane asfaliranim saobraćajnicama i zemljanim putevima, gradeći funkcionalnu i realnu sliku državice u kojoj vas ništa ne ograničava da je istražite uzduž i popreko.

Palau deluje i više nego ubedljivo, pre svega zbog terena, odnosno, 3D tehnologije koja ga dočarava, i koja zaista deluje kao nešto u šta je uložen ogroman programerski trud. Tokom igre ni u jednom trenutku nećete imati utisak ponavljanja i monotonije, tako karakterističnog za GTA klonove. Na polju vizuelnog dizajna, Just Cause 2 jednostavno ne pravi kompromise kada je reč o lepoti i uverljivosti okoliša.

Akcija u igri, zato, pravi veliki kompromis, bolje reći otklon, u odnosu na realnost. Riko Rodrigez, taj CIA Supermen otporan na metke i eksplozije, opremljen je specijalnom kukom koja mu omogućava akrobacije i specijalne poteze koje Spajdermen i Betmen smatraju apsolutno nemogućim. U igri možete raditi sve što vam padne na pamet. Hvatanje helikoptera u vazduhu, izbacivanje pilota i otimanje letelice, penjanje sa zgrade na zgradu, kačenje o automobile i bilo koje drugo prevozno sredstvo...

Dopuna svemoćnoj kuki je portabl padobran koga možete aktivirati u svakom trenutku, i koji u kombinaciji sa njom daje mogućnost za krajnje impresivne manevre, poput kačenja o putnički avion, slobodnog pada sa visine od par kilometara, hvatanja helikoptera u letu, iskakanja iznad puta i sletanja na motocikl. Najinteresantnija opcija vezana za kuku je mogućnost kačenja jednog objekta za drugi (npr. vojno vozilo koje vas juri zakačite za drvo): budite sigurni da ćete prvih nekoliko sati igre provesti isključivo u isprobavanju jedne mahnite ideje za drugom.

Zvanični sajt: Just Cause 2

Kao i u prethodnoj igri, ključ pobede nad diktatorom jeste saradnja sa pobunjenim frakcijama u zemlji i ispunjavanje njihovih misija. Odrađivanjem istih, odnosno razaranjem objekata i uništavanjem ljudstva i tehnike režimske vojske podižete nivo haosa u zemlji, koji vam progresivno oključava specijalne, tzv. agencijske misije koje priču igre potencijalno dovode do kraja. Haos doprinosi i progresivnom otvaranju arsenala na crnoj berzi, od koje možete kupovati oružje i borbena i putnička vozila, ili ih koristiti za prevoz sa jedne tačke ostrva na drugu (vožnja sa jednog na drugi kraj može potrajati više od sat vremena).

Širom Palaua nalazićete i delove oružja i vozila koje na toj istoj berzi možete iskoristiti za nadogradnju primeraka koje najčešće koristite, što će vas motivisati da zavirite u svaki kutak ovog tropskog raja od kojeg pravite pakao.

I pored svega lepog što se može reći za Just Cause 2, neke stvari vezane za igru zaslužuju izvesno negodovanje. Kvalitet priče, glume i nadsinhronizovanih glasova ne ide u korak sa tehničkim savršenstvom enginea i akcije, već obitava u kategoriji duboke ispod-prosečnosti, dostojne holivudskih filmova Nj kategorije, što donekle pomaže da igru ne shvatite previše ozbiljno i daje opravdanje akrobacijama i ludilu koje nema veze ni sa naučnom fantastikom.

Ozbiljniji problem sa igrom tiče se odsustva podrške za Windows XP: Just Cause 2 zahteva Windows Vistu ili Windows 7 da bi uopšte mogao da se pokrene. Nismo sigurni da li postoje precizne statistike o procentima operativnih sistema na PC računarima najšire baze korisnika, ali smo prilično sigurni da velika većina i dalje koristi XP. No, opravdanje za ovo možda možemo naći u hardveru koji je potreban za glatko igranje, koji je daleko iznad tog istog zamišljenog procenta XP korisnika.

Utešna konstatacija da Just Cause 2 na moćnom PC-u izgleda i radi daleko bolje nego na Xboxu 360 ili PlayStationu 3 nekima će biti dovoljna da igri oproste odsutvo podrške za gotovo deset godina star operativni sistem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.