Jezik znakova pretočen u reči

Izvor: B92, 12.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik znakova pretočen u reči

Naučnici sa Univerziteta u Aberdinu rade na tehnologiji za prevođenje znakovnog jezika u tekst.

Prenosivi prevodilac znakovnog jezika (PSLT) koristio bi kamere na uređajima poput lapotova i telefona a potom bi se pokreti preko aplikacije prevodili u tekst.

Ovo bi moglo značajno da promeni način komunikacije među onima koji koriste znakovni jezik, naročito kod mladih gluvih ljudi koji bi imali bolje šanse za zaposlenje.

„Cilj ove tehnologije je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da omogući korisnicima znakovnog jezika da prevaziđu probleme u komunikaciji”, kaže dr Ernesto Kompatanđelo, predavač informatike na Univerzitetu u Aberdinu i osnivač Technablinga, kompanije pri naučnoj instituciji koja radi na razvijanju tehnologije prenosivog prevodioca.

„Namera je da razvijemo jednostavnu aplikaciju koja funkcioniše na različitim uređajima. Jedan od najinovativnijih aspekata ove tehnologije je taj što će omogućiti svakom korisniku ponaosob da kreira i definiše sopstvene znake za određene termine i koncepte koje mora da ima u svom rečniku”.

Prenosni prevdilac bi trebalo da se nađe na tržištu do 2013.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jezik znakova pretočen u reči

Izvor: medio.rs, 13.Mar.2012, 01:55

Naučnici sa Univerziteta u Aberdinu rade na tehnologiji za prevođenje znakovnog jezika u tekst.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.