Jedan kabl za sve periferije

Izvor: B92, 16.Apr.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan kabl za sve periferije

Brzina kojom računar razmenjuje podatke sa perifernim uređajima je veoma važna karakteristika savremenih kompjutera. Svake godine izlaze novi standardi sadržaja koji su sve zahtevniji po pitanju količine i brzine prenosa podataka.

Izvor: Bozza Bench




Zbog toga veoma čudi činjenica da Intel uporno odbija implementaciju USB 3.0 standarda kao standardne opcije u okviru čipsetova nove generacije. Znajući politiku Intela bilo je evidentno da „u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukavu" ima skrivenog aduta. Nova vrsta veze koristi optički signal i zove se Light Peak. Po pitanju performansi i mogućnosti naprednija je za najmanje dve generacije u poređenju sa USB 3.0 protokolom. Light Peak optički kabl biće prvi i poslednji kabl koji će vam ikada zatrebati u cilju međusobnog povezivanja uređaja.

Najinteresantnija mogućnost Light Peak standarda je osobina podrške rada različitih protokola u isto vreme. To znači da će optički kabl biti sposoban da podrži simultani rad USB i eSATA protokola. Pri tome će imati mogućnost dovoljno velikog kapaciteta da „progura sirovi" Full HD video materijal sa HD kamera i sličnih uređaja.

Prototip laptop uređaja sa ugrađenom Light Peak funkcijom je već prikazan na IDF 2010 manifestaciji. Brzina protoka je preko 10Gbps što je dovoljno da Blu Ray film pune dužine trajanja iskopirate za samo 30 sekundi. Start novog standarda se očekuje početkom iduće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.