Jabra Move Wireless

Izvor: Hi-Files.com, 13.Jan.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabra Move Wireless

Iako je relativno nepoznata na našem tržištu, kompanija Jabra spada u najpoznatije proizvođače headset uređaja na svetu, a neki od njenih patenata postali su nezaobilazan deo mobilne opreme.

Jabra Corporation zvanično je osnovana 1993, ali njeni koreni sežu do ranih osamdesetih godina prošlog veka i osnivanja severnoameričke kompanije Norcom Electronics. Nedugo nakon osnivanja Jabra je razvila prve in-ear slušalice (bubice) sa integrisanim mikrofonom, spravicu koja je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << poznata kao bežični headset (handsfree) i predstavlja nezaobilazan deo opreme za bezbednu upotrebu mobilnog telefona u automobilu. Takođe, Jabra je prva osmislila i patentirala anatomske uloške za ušnu školjku – EarGels – i razvila tehnologiju za eliminaciju odjeka i spoljne buke. U septembru 2000. Jabra je prešla u vlasništvo danske kompanije GN Great Nordic, pa se od tada sedište kompanije nalazi u Kopenhagenu.

Funkcionalan dizajn

Pored proizvoda za upotrebu u automobilu, tokom sportskih aktivnosti i za poslovnu primenu Jabra u ponudi ima uređaje namenjene reprodukciji muzike, a kao prvi Jabrin proizvod na našem testu našle su se slušalice Move Wireless. U pitanju su slušalice u on-ear formatu, koje se po dizajnu odlikuju tipično skandinavskom kombinacijom pravilnih linija, svrsishodnosti i ergonomije. Osnova nosača izrađena je od nerđajućeg čelika, a u gornjem delu je presvučena izdržljivom tkaninom s mekanom postavom. Rezonatori su manjih dimenzija i napravljeni od čvrste plastike, dok se na unutrašnjoj strani nalaze solidno tapacirani jastučići presvučeni veštačkom kožom. Takođe, rezonatori su iskorišćeni za smeštaj komandi, pa se na desnom nalaze prekidač za aktivaciju blutut adaptera, mikro USB ulaz za punjenje interne baterije i mikrofon, dok su na levom postavljena tri komandna tastera i standardni 3,5-milimetarski ulaz. Slušalice na našem testu bile su izvedene u crno-plavoj kombinaciji, a dostupne su još u crno-crvenom i potpuno crnom izdanju.

Prezentacija je jasna, s dobrom separacijom tonova i primetnom muzikalnošću.

U pogledu tehničkih karakteristika, proizvođač navodi da su u rezonatorima smeštene zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara s frekvencijskim opsegom od 20 herca do 20 kiloherca. Nominalna impedansa iznosi 29 oma, a zvučni pritisak 94 decibela, dok se preporučuje upotreba s pojačalima snage do 80 milivati po kanalu. Kapacitet interne baterije nije naznačen, ali Jabra tvrdi da ona omogućava do osam sati upotrebe, kao i do 12 dana u standby režimu.

Muzikalnost u srcu

Move Wireless se isporučuju u pakovanju koje sadrži audio-kabl, USB kabl za punjenje i uputstvo za upotrebu, pa za kompletnu opremu nedostaje samo torbica za prenos. Slušanje smo započeli povezivanjem s mobilnim telefonom putem blutut veze, a testirane slušalice gotovo trenutno su nas oduševile kvalitetom zvuka. Prezentacija je jasna, s dobrom separacijom tonova i primetnom muzikalnošću. Iako su u pitanju on-ear slušalice, izolacija spoljne buke veoma je dobra, a relativno mala masa i blag pritisak rezonatora omogućavaju udobno korišćenje u dužim vremenskim intervalima. Nakon testiranja pomoću mobilnog telefona, gde su Move Wireless pokazale da odlično zvuče preko blutut veze, prešli smo na novi FiiO X5 2nd gen i vezu putem kabla. Lossless i visokorezolutivni fajlovi pružili su ovim slušalicama priliku da zaista zasijaju, a mi smo uživali u muzičkom putovanju sa albumom „Oxygene“. Veoma dobra prostornost, detaljni visoki i srednji tonovi, kao i kreiranje sjajnog muzičkog ambijenta najveći su aduti ovih slušalica. Niskotonski opseg je neznatno plići, mada je to potpuno u skladu s gabaritima rezonatora. Tonovi su precizni i brzi, ali u apsolutnom smislu nedostaje malo mase i udarca, pa će ljubitelji teškog basa verovatno preskočiti ove slušalice. S druge strane, nama se tonalni balans skroz svideo, a moguće ga je i korigovati pomoću tonskih kontrola na plejeru.

Pored muzike, Move Wireless funkcionišu bez greške i tokom telefoniranja. Mikrofon je dovoljno osetljiv, a glas sagovornika potpuno razgovetan. Sreću kvare samo tasteri koji su postavljeni na rezonatorima, pa se njihov raspored mora naučiti napamet. Smatramo da bi klasičan daljinski s mikrofonom, koji se nalazi na kablu, bio praktičnije rešenje.

Zaključak

Nakon prvog zvaničnog susreta s Jabrinim slušalicama uvereni smo u kvalitet izrade, koji se proteže preko celokupne game proizvoda. Move Wireless su udobne slušalice kompaktnih dimenzija, koje podjednako dobro služe kao headset i za uživanje u muzici, pa smatramo da pružaju sjajan odnos cene, kvaliteta i upotrebne vrednosti.

PLUS

Dizajn u službi funkcionalnosti.

Kvalitetna i robustna izrada.

Odličan zvuk.

Izražena muzikalnost.

MINUS

Nepraktično postavljeni tasteri.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.