Izložba o veštačkoj inteligenciji: Art+neuroscience od večeras u Beogradu

Izvor: B92, 14.Nov.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o veštačkoj inteligenciji: "Art+neuroscience" od večeras u Beogradu

Izložba "Art+neuroscience 2019: Susret umetnosti i nauke" otvara se večeras u Galeriji nauke i tehnike SANU, kao deo manifestacije "Art+neuroscience". Manifestacija "Art+neuroscience" trajaće do 7. decembra, na više lokacija u Beogradu, a posetioce očekuje raznovrstan program, od edukativnih radionica, masterklas predavanja, vođenja kroz izložbe i radionica za školarce.

Četvrto po redu izdanje programa Centra za promociju nauke art+neuroscience posvećeno je neuronaukama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini.

Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

Prema rečima Dobrivoja Lale Erića, rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, jedan od radova koji će premijerno biti prikazan tokom svečanog otvaranja manifestacije, 14. novembra, u Galeriji Sanu, jeste performans Jasne Jovićević, "Sedim i brinem za nju", pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji.

"Ovaj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzičara domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušaoca", kaže Erić.

Za njega nema dileme da je posebna vrednost ovogodišnjeg programa činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane.

"Na taj način Centar za promociju nauke doprinosi oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i potpomogne saradnju kreativnih umova koji dolaze iz naizgled suprotstavljenih disciplina - umetnosti i nauke", kazao je Erić i dodao da je problematizovanje neuronauke sasvim logično, jer je ona osnovni element veštačke inteligencije, muldisciplinarne mega naučne strukture o kojoj se dosta priča.

Kako kaže svi pričaju od veštačkoj inteligenciji, a nemaju baš puno informacija o tome.

"Naša namera je da predstavimo veštačku inteligenciju i njene mogućnosti koje kreću od neuronauke. Funkcionisanje našeg mozga govori u prilog tezi da neko biće sa veštačkom inteligencijom neće nastati u bližoj budućnosti. Bez razumevanja složenih mehanizama našeg tela nećemo uspeti da napravimo bilo kakvo biće sa veštačkom inteligencijom", kazao je Erić.

Svi radovi koji će biti izloženi tokom manifestacije nastali su u saradnji umetnika i naučnika.

"Veoma smo ponosni što su saradnici umetnika bili naučnici sa elektrotehničkog fakulteta, iz Društva za neuronauke Srbije, sa Medicinskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu", kazao je Erić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.