Izazov na platformi TikTok, igra gušenja, uznemirio javnost: Pokrenuta istraga zbog smrti

Izvor: B92, 24.Jan.2021, 09:50

Izazov na platformi TikTok, "igra gušenja", uznemirio javnost: Pokrenuta istraga zbog smrti

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje devojčice koja je učestvovala u takozvanoj "igri gušenja" na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice Antonele, koja je izazvala gnev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da proveri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Devojčica iz Palerma u sredu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Dojče vele.

TikTok zabranjen u Italiji: Devojčica se ugušila radeći "izazov"

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju. Lekari su se borili za njen život, ali nisu uspeli da je spasu.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok "nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika" i osudile lakoću s kojom deca mogu da se prijave na aplikaciju. TikTok, platformaza deljenje video sadržajaveoma popularna medju tinejdžerima širom sveta,uvlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance).

U Evropi ima oko 100 miliona korisnika. "Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti", naveo je TikTok.

Roditelji devojčice su rekli da nisu znali o čemu se radi i da im je njihova druga ćerka rekla da je Antonela igrala "igru gušenja".

Antonelin otac je rekao da je pretpostavljao da ona gleda plesne koreografije i druge video zapise na TikToku. Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je da je u šoku,kao i verovatno ceo grad, i da je sada kasno za diskusiju o odnosu dece i mladih prema društvenim mrežama, "posebno u vreme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Desetogodišnjakinja se u Italiji ugušila u TikTok izazovu „igra gušenja“

Izvor: N1 televizija, 24.Jan.2021

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje devojčice koja je učestvovala u takozvanoj "igri gušenja" na društvenoj mreži TikTok.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.