Island: Aplikacijom protiv incesta

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island: Aplikacijom protiv incesta

Island je po površini velik kao nekadašnja SCG, ali ima svega 321 hiljadu stanovnika, od kojih većina vodi poreklo od iseljenika iz nekoliko fjordova na zapadu Norveške, koji su se u devetom veku odselili iz postojbine, nezadovoljni pokušajem tamošnjih čelnika da im ogtraniče autonomiju. U današnje vreme to stvara vrlo praktične probleme – svaki Islanđanin ima veliki broj rođaka širom ostrva, a opasnost od nesvesnog incesta decenijama plaši tamošnje stanovništvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Originalni programeri dosetili su se kako da doskoče tom problemu: aplikacija “IslendingaApp” (bukvalno “IslanđaniApp” će se pobrinuti da vas u svakom momentu upozori da li je osoba sa kojom ste se upoznali tokom razuzdane večeri zalivene alkoholom.

Aplikacija funkcioniše na krajnje jednostavan način – dvoje zainteresovanih približi telefone jedan drugom, a ako su rođaci, oglasiće se alarm.

Da citiramo kolege sa severa, “tada sledi naglo smirivanje jedne vlažne večeri u gradu”.

Možda ljudi misle da je ovo samo zabava, ali nešto slično nam je neophodno”, kaže grafički dizajner Ejnar Magnuson.

Kako sistem funkcioniše?

Mali broj stanovnika i revnosno praćenje sopstvene istorije omogućavaju stanovnicima Islanda da vekovima unazad znaju svoje pretke.

slendingabk (bukvalno Knjiga Islanđana) prati poreklo svakog stanovnika ostvrvske zemlje od kada su se 863. njihovi preci iz Norveške prvi put doselili.

Aplikaciju su kreirala tri IT studenta, koja su se javila na konkurs za primenu Islendingaboka. Nagrada koju su dobili iznosi milion islandskih kruna (6560 evra).

Naravno, nagrada je dodeljena zbog korisnosti aplikacije u istraživanju svojih predaka, ali je gradska omladina Rejkjavika brzo pronašla praktičnu primenu aplikacije.

U prvoj verziji aplikacija prepoznaje ljude koji su povezani dve generacije unazad, ali će se unošenje dodatnih detalja iz istorije to izvesno proširiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.