Imate stari tip televizora? Digitalizacija moguća uz Set top box uređaje

Izvor: TehnoMagazin.rs, 10.Mar.2015, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate stari tip televizora? Digitalizacija moguća uz Set top box uređaje

Digitalizacija je postala pojam koji se kod nas skoro svakodnevno može čuti ili pročitati. Digitalizacija je promena koja je već počela da unapređuje naše svakodnevnice. Noviteti koje nosi sa sobom omogućuju nam da budemo u korak sa svetom i vremenom u kojem živimo. O digitalizaciji već smo napisali nekoliko tekstova. Ako vam još uvek nije jasno šta je digitalizacija, tekst koji sadrži sve potrebne informacije o tome možete pročitati ovde. Ukoliko vaši televizori u sebi nemaju integrisan >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazin.rs << digitalni dekoder, pročitajte ovaj tekst i uputite se u digitalne risivere. O tome kako funkcioniše digitalni prenos TV signala nešto više saznajte ovde.
Stari televizori i digitalizacija Da biste bili u korak sa digitalizacijom, nije potrebno da kupujete novi televizor, čak i ukoliko imate televizor star desetak godina. Ipak, biće vam potrebna dodatna oprema za prijem digitalnog TV signala. Ali kako je na starijim tipovima televizora ograničena rezolucija, ukoliko se signal emituje u visokoj HD (High Definition) rezoluciji, ona neće biti vidljiva na vašem ekranu.
O čemu se ovde zapravo radi? Stari modeli televizora, tačnije klasični CRT (Cathode Ray Tube) televizori koji su trenutno najstariji i najrasprostranjeniji televizori, prikazuju sliku u SD, odnosno standardnoj rezoluciji. Služeći se jezikom tehnologije, SDTV (Standard Definition Television) signal podrazumeva sliku formata 4:3 (odnos širine i visine slike), odnosno rezolucije 720×576, dok su brojke daleko više kada je u pitanju HD rezolucija, sa 1280/720 ili 1920/1080 piksela.
Da ne bude zabune, digitalna televizija ne podrazumeva signal visoke HD rezolucije. Digitalno mogu da se prenose oba signala, odnosno i SDTV i HDTV. SDTV signal takođe se može prikazivati na savremenijim tipovima televizora, odnosno ekranima visoke rezolucije.
Ako se osvrnemo na format slike, odnos 4:3 ustvari znači da je širina slike 1.3 puta duža od visine slike. Zbog toga su se na primer filmovi, snimani u formatu za bioskopska platna, „skraćivali“ sa leve i desne strane ili su gornji i donji delovi ekrana ostajali crni. Tu do izražaja dolazi prednost novijih modela televizora kod kojih je odnos slike 16:9, odnosno šireg formata, čime je rešen problem. A i sve više televizijskih sadržaja biće snimano u formatu 16:9.
Digitalizacija uz set top box – STB uređaj Da biste svoj stari (analogni) tip televizora osposobili za prijem digitalnog TV signala, potreban vam je STB (Set Top Box) uređaj, odnosno digitalni prijemnik namenjen njima. STB je posrednik između vaše antene sa jedne strane i televizora sa druge. Na ulaz uređaja povezuje se prijemna antena, te se upakovani TV podaci prenose kablom od antene do STB koji pretvara digitalni signal u TV sliku. Ono na šta morate obratiti pažnju jeste da kupite STB uređaj koji je namenjen DVB-T2 metodu emitovanja, odnosno kompresionom standardu MPEG-4 verzija 10, za koji se naša država opredelila. Kako je DVB-T2 standard novije generacije, on podržava i DVB-T za koji su se opredelile Bosna i Hercegovina, Crna Gora, kao i Hrvatska, koja bi do 2020. godine trebalo da pređe na DVB-T2. Tako da, svi koji analogno „hvataju“ signal, a nalaze se u blizini granice, postoji mogućnost da gledaju i televizijske kanale susedne države. Takođe, ukoliko posedujete stari tip televizora kakav je recimo crno-beli tv, koji ne sadrži ni SCART ni HDMI ulaz, potreban vam je set top box uređaj koji ima RF modulator, koji digitalni signal pretvara u analogni, koji vaš televizor prepoznaje.
Kod STB uređaja postoje modeli sa analognim izlazima za prijem SD kanala, koji su namenjeni starijim CRT modelima televizora. Takođe, postoje i STB uređaji koji će istovremeno imati i HDMI (multimedijski interfejs visoke rezolucije) izlaz. On omogućuje razvlačenje slike i prilagođavanje HD televizorima koji primaju SD kanale, jer on automatski prebacuje sliku u odgovarajući format. Kod HDMI kabla nema pretvaranja signala iz analognog u digitalni i obrnuto, jer je namenjen za prenos nekompresovanih digitalnih video i audio formata. Što znači da vam HDMI kabel donosi sliku i zvuk visokog kvaliteta. Pored njih, postoje i STB modeli namenjeni prijemu i HD i SD kanala.
Vivax set top box za stare televizore Vivax model Set top boxa IMAGO DVB-T2 152 podržava full HD rezoluciju. Što se povezivanja tiče, sadrži RF IN ulaz za antenski priključak, kao i USB 2.0 port, ali i ulaz za HDMI. Ovaj model podržava DVB-T2 standard, kao i MPEG-4, a samim tim i njegovu prethodnu verziju MPEG-2. Kada je u pitanju format slike koja se prikazuje na ekranu, podržava i 16:9 i 4:3. Poseduje PVR (Personal Video Recorder) funkciju, odnosno pomoću ovog risivera možete snimate svoje omiljene emisije, serije ili filmove sa svog televizora.
Podržava sledeće formate: AVI, MKV, MP4, MPG i DivX. Pomoću ovog set top box-a možete memorisati do hiljadu programa. OSD (On-screen disply) meni dostupan je na ćirilici i na latinici. A poseduje i efikasan elektronski vodič koji prikazuje sadržaj sedam dana unapred. Ima i funkciju roditeljskog zaključavanja, kao i teletekst. Ukoliko je vaš tip televizora zaista star, te ima samo antenski ulaz, ovaj model Set top box-a idealan je za vas jer sadrži potreban RF modulator. Da pojasnimo, ukoliko imate zaista stari tip televizora, koji ima samo antenskih ulaz, da biste imali sliku na ekranu, potreban vam je set top box sa RF modulatorom, jer on digitalni signal pretvara u analogni. Tako da i ukoliko imate crno-beli tv, koji nema ni SCART ni HDMI ulaz, na njemu možete gledati digitalnu televiziju. Ovaj model takođe ima mogućnost podešavanja titlova ukoliko ste pustili film preko USB-a.
Detaljnije o ovom modelu set top box uređaja možete pogledati ovde.
Set top box NET DVB-T2 Ovaj digitalni zemaljski prijemnik, odnosno Set top box Net DVB-T2 podržava i MPEG-4, a samim tim i MPEG-2, što ga čini idealnim kako za područje naše države, tako i za sve one domove koji svojom antenom mogu da „hvataju“ i TV signal iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje emituju program u MPEG-2.
Kompatibilan je sa HDTV kanalima i opremljen je sa HDMI 1.3 priključkom, a ima i antenski RF IN ulaz, kao i loop out (izlaz antenskog priključka). Ovaj izlaz prosleđuje signal koji dolazi iz antenskog ulaza na izlaz set top box-a, pa sve do vašeg televizora. Sadrži i ulaz za USB 2.0 priključak. Njegov meni je na srpskom jeziku, ali ima multijezičku podršku. Uz pomoć ovog uređaja možete pratiti sve digitalne HD i SD kanale. Ovaj digitalni risiver takođe ima mogućnost snimanja televizijskog sadržaja, odnosno PVR funkciju, a podržava MP3, XVID, DivX, MPEG-4 formate.
Detaljnije o ovom modelu set top box uređaja možete pogledati ovde.


Pogledajte ostale proizvode iz kategorije Risiveri na elbraco.rs e-prodavnici.

Nastavak na TehnoMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.