Idealan bojler za četvoročlanu porodicu

Izvor: TehnoMagazin.rs, 17.Feb.2015, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idealan bojler za četvoročlanu porodicu

Koji god kućni uređaj da kupujete, sigurno to ne činite ishitreno, već dobro razmislite šta vam zapravo treba. Nije se lako odlučiti ni kada je neki mali, naizgled jednostavan aparat u pitanju, a posebno kada je u pitanju nešto veće, odnosno nešto što očekujete da će vas služiti godinama. Zapravo, od svega verovatno očekujete to, ali posebno kada je u pitanju nešto bez čega se nikako ne može – bojlera.
Šta treba da znate kad kupujete bojler? U zavisnosti od prostora kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazin.rs << raspolažete, odnosno gde ćete postaviti bojler, možete da se odlučite za niskomontažni i visokomontažni bojler. Takođe, kada je reč o montaži, postoje vertikalni i horizontalni bojleri.
Kotao bojlera može biti prohromski ili emajlirani. Prohromski, odnosno kotlovi od nerđajućeg čelika, dugovečniji su od emajliranih. Emajl je, zapravo, stakleni materijal prilepljen na metal posebnim tehničkim postupkom.
Imajući u vidu način zagrevanja vode razlikujemo protočne i akumulacijske bojlere. Protočni bojleri daju toplu vodu od trenutka kada otvorite slavinu, kada počinju da greju, sve dok je ne zatvorite. S druge strane, akumulacijski bojleri zagrevaju veće količine vode koja se nalazi u kazanu, pa vam je topla voda i kasnije na raspolaganju.
Treba napomenuti da postoje i kombinovani bojleri, što znači da imaju tri grejača: električni grejač, grejač iz centralnog grejanja i solarni grejač.
I konačno, tu je zapremina bojlera. Naravno, broj članova porodice i njihove potrebe za toplom vodom ovde igraju glavnu ulogu. Ne računajući one od 5l do 15l, koji su namenjeni za kuhinju, na raspolaganju su vam bojleri od 30l do 120l. Ako uzmete u obzir da jedna osoba prosečno tokom tuširanja potroši 20l, lakše ćete doneti odluku. Bojler od 30l dovoljan vam je ukoliko živite sami. Onaj od 50l taman je za dve osobe. Za tročlane i četvoročlane porodice idealan je bojler od 80l. Za nešto veći broj ukućana tu su bojleri od 100l i 120l. Naravno, neko troši ispod, neko iznad proseka. Vi najbolje znate kako je kod vas i vaših ukućana.
Savet: preporučena temperatura vode iznosi 55°C. Pri toj temperaturi potrošnja električne energije je najekonomičnija, a kamenac se najmanje taloži.
Predstavljamo vam tri bojlera od po 80l.
Standardni Ariston NTS 80V bojler Ariston NTS 80V je standardni bojler čiji je kotao obložen emajlom. U pitanju je visokomontažni bojler koji se postavlja vertikalno. Poznato je da kod bojlera neretko dođe do korozije, odnosno rđanja. Radi zaštite od te pojave tu su dve magnezijumske anode.
Priključna snaga ovog bojlera je 1,5kW. Biće vam od koristi i informacije o njegovim dimenzijama (758х 450х480mm) i težini (24kg).
Ovaj model bojlera možete pogledati ovde.
Do tople vode uz Gorenje TGR 80 Kotao Gorenje TGR 80 bojlera je od čeličnog emajliranog lima. Izolovan je, tako da voda duže ostaje topla i raspoloživa za koriščenje. Možete da izaberete do koje temperature želite da se zagreje. Zagrevanje do maksimalnih 75°C može da traje i do tri sata.
Ovaj bojler ima dve godine garancije na elektroniku i deset na kazan, pri čemu se zaštitne magnezijumske anode kontrolišu svake četiri godine.
Ovaj model bojlera možete pogledati ovde.
Gorenje GBFU 80 SIM – horizontalno ili vertikalno? Gorenje GBFU 80 SIM bojler možete montirati i vertikalno i horizontalno, kako vama više odgovara, odnosno vašem kupatilu. Ukoliko ga postavite vertikalno, treba da znate da su toplotni gubici manji, tj. da imate više pomešane vode (40°C) na raspolaganju.
Ovaj bojler ima dvostruko emajlirani čelični kotao. Zimi, kada su veoma niske temperature, ne morate da se brinete jer ima zaštitu od smrzavanja.
Ovaj model bojlera možete pogledati ovde.


Pogledajte ostale proizvode iz kategorije Bojleri na elbraco.rs e-prodavnici.

Nastavak na TehnoMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.