IT giganti iz Kine omogućili vlastima uvid u algoritme

Izvor: B92, 17.Avg.2022, 08:15

IT giganti iz Kine omogućili vlastima uvid u algoritme

Algoritmi određuju što korisnici vide na društvenim mrežama i kojim redoslijedom, a kompanije ih strogo čuvaju.

Grupa kineskih digitalnih giganata, uključujući Alibabu, Tencent i ByteDance, vlasnika TikToka, dostavila je regulatoru uvid u algoritme, koji društvene mreže obično smatraju poslovnom tajnom budući da su ključne za njihov uspeh, prenosi Hina.

Algoritmi određuju šta korisnici vide na društvenim mrežama i kojim redosledom, a kompanije ih strogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuvaju. Američki tehnološki giganti Meta i Alphabet uspeli su da im osiguraju status poslovne tajne, napominje BBC.

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) objavila je listu s opisima 30 algoritama i planira da je ubuduće redovno objavljuje kako bi suzbila zloupotrebu podataka, navedeno je u zajedničkoj objavi kompanija.

Na spisku su i algoritmi kompanije za digitalnu trgovinu Taobao, čiji je vlasnik Alibaba. Taobaov algoritam "preporučuje korisnicima proizvode ili usluge na osnovu njihovog digitalnog otiska i podataka o pretraživanju", stoji u dokumentu.

Kompanije bez komentara

ByteDanceov algoritam za Douyin, kinesku verziju TikToka, navodno meri interese korisnika na osnovu klikova, komentara i lajkova.

ByteDance nije želeo da komentariše objavu algoritama, a Alibaba i Tencent nisu odmah odgovorili na zahteve BBC-ja da je komentarišu.

Kina je usvojila nove propise za algoritme u martu, prema kojima korisnici mogu da odbiju takvo praćenje aktivnosti, a kompanije moraju da registruju algoritme pri CAC-u ako mogu da utiču na javno mnenje ili da mobilizuju društvo, podseća BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IT giganti iz Kine omogućili vlastima uvid u algoritme

Izvor: B92, 17.Avg.2022

Algoritmi određuju što korisnici vide na društvenim mrežama i kojim redosledom, a kompanije ih strogo čuvaju.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.