INTERPOL i Kaspersky Lab potpisali novi sporazum o razmeni obaveštajnih podataka

Izvor: Objava, 12.Okt.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERPOL i Kaspersky Lab potpisali novi sporazum o razmeni obaveštajnih podataka

Kompanija Kaspersky Lab ponovo je demonstrirala svoju posvećenost globalnoj saradnji u borbi protiv sajber kriminala, potpisivanjem sporazuma o razmeni obaveštajnih podataka sa INTERPOL-om. Pravni okvir je osmišljen tako da olakša i razvije saradnju između Kaspersky Lab-a i INTERPOL-a tako što će ove dve organizacije deliti informacije o pretnjama i najnovijim sajber kriminalnim aktivnostima, gde god se one pojave.

Budući da je priroda sajber pretnji takva da one ne znaju za granice, kompanija Kaspersky Lab je u više navrata naglašavala značaj saradnje između bezbednosnih kompanija i institucija. Stručnjaci kompanije su redovno sarađivali sa INTERPOL-om kako bi sa policijskim ustanovama u zemljama članicama podelili najnovije informacije o sajber pretnjama. Na primer, Kaspersky Lab je učestvovao u operaciji koju je predvodio INTERPOL, a tokom koje je identifikovano gotovo 9.000 komandnih i kontrolnih servera (C2) za botnet mreže, kao i stotine kompromitovanih veb stranica, uključujući i vladine portale, u regionu jugoistočne Azije (ASEAN).

Kompanija je takođe pre toga pomagala u globalnoj operaciji koju je koordinisala INTERPOL-ova ustanova IGCI (Global Complex for Innovation) u Singapuru, a koja je imala za cilj da neutrališe kriminalnu botnet mrežu pod nazivom Simda, koju je činilo preko 770.000 zaraženih računara širom sveta.

Osim toga, saradnja sa INTERPOL-om pomogla je stručnjacima iz kompanije Kaspersky Lab da testiraju i unaprede besplatan alat otvorenog izvora koji omogućava brže i lakše istraživanje sajber pretnji. Ne samo da ovaj alat omogućava istraživačima da smanje utrošeno vreme na putovanje, već pomaže i organima za sprovođenje zakona da brzo otkriju ključne artefakte nakon sprovedenog sajber napada.

Novi sporazum formalizuje razmenu podataka koji mogu da pomognu INTERPOL-u u ovim vrstama istraga, i ima za cilj da ojača postojeće odnose između dve organizacije. Cilj je da kompanija Kaspersky Lab deli informacije o istraživanjima u vezi sa sajber pretnjama koje mogu pomoći u procesu digitalne forenzike i zaustavljanju sajber kriminalaca u sprovođenju napada.

„Razmena informacija je od vitalnog značaja za neutralizovanje sajber pretnji koje svakim danom evoluiraju, i ponosni smo što ćemo unaprediti našu saradnju sa INTERPOL-om u borbi protiv sajber kriminala", izjavio je Anton Šingraev (Anton Shingarev), potpredsednik sektora za odnose sa javnošću u kompaniji Kaspersky Lab. „Naši stručnjaci su lideri u oblasti sajber bezbednosnih istraživanja i u određenim situacijama smo mi bili jedini proivođač koji je bio u stanju da identifikuje određenu infekciju u tom trenutku. Dalje jačanje naše saradnje sa INTERPOL-om omogućiće nam da budemo podrška organima za sprovođenje zakona na neki novi način, tako što ćemo razmenjivati kritične informacije o sajber kriminalnim aktivnostima u određenim zemljama. Budući da sajber kriminal postaje sve složeniji i da se svet sajber pretnji konstantno menja, privatni sektor često poseduje vredne podatke o malicioznim objektima koji mogu biti ključni za rešavanje slučajeva".

„Novi sporazum INTERPOL-a sa kompanijom Kaspersky Lab predstavlja novi korak u našim stalnim naporima da organima za sprovođenje zakona omogućimo pristup informacijama koje su im neophodne u borbi protiv sajber pretnji", izjavio je Noboru Nakatani, izvršni direktor IGCI-a.

„Videli smo da je saradnja sa privatnim sektorom od suštinskog značaja za efikasno rešavanje ovog globalnog fenomena koji nastavlja da raste u obimu i kompleksnosti", dodao je gospodin Nakatani






Povezane vesti

Interpol i Kaspersky Lab jačaju partnerstvo

Izvor: PCAxe.com, 13.Okt.2017, 11:43

Kako bi napredovali u borbi protiv sajber kriminala, Kaspersky Lab je udružio snage sa Interpol-om, potpisivanjem sporazuma o razmeni obaveštajnih podataka.. Ove dve organizacije će deliti informacije o najnovijim aktivnostima iz sfere sajber kriminala, ma gde god da se pojave.

Nastavak na PCAxe.com...