IBM proizveo čip veličine krvnog zrnca

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IBM proizveo čip veličine krvnog zrnca

Kompanija IBM razvila je novu tehnologiju koja omogućava proizvodnju čipova širine 7 nanometara, što je upola manje od najmanjih delova današnjih čipova.

Ovo otkriće moglo bi da doprinese stvaranju minijaturnih i nanokompjutera koji bi u budućnosti mogli da dobiju sasvim novu tehnološku primenu.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, naučnici konačno mogu da odahnu jer ih je dosadašnji tehnološki progress prilično zabrinjavao.

Naime, u poslednjih par >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenija mnogi su pretpostavili da će se tehnološki napredak odvijati prema Murovom zakonu, odnosno da će se snaga kompjutera udvostručiti svake godine. Za ovu ideju zaslužan je veteran u proizvodnji čipova Gordon Mur, osnivač kompanije “Intel”.

Ali, u poslednjih par godina, industrija čipova jedva je održavala korak sa inovacijama na polju proizvodnje poluprovodnika.

“Svaki talas minijaturizacije dolazio je zahvaljujući izuzetnoj kreativnosti i gotovo nadljudskim naporima zaposlenih naučnika i inženjera”, izjavio je Mukeš Kare, potpredsednik kompanije IBM.

Prema njegovim rečima, novi čipovi rezultat su razvoja novih materijala, alata i tehnika zastupljenim u njihovoj proizvodnji.

Najmanji čipovi do sada su proizvođeni samo u laboratorijskim uslovima, ali iz kompanije navode da trenutno pokušavaju da pronađu način kako da ih podvrgnu fabričkoj proizvodnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.