Huawei Mate 10 Pro

Izvor: Hi-Files.com, 18.Okt.2017, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huawei Mate 10 Pro

Na nedavno održanom IFA sajmu u Berlinu, Huawei je najavio svoj novi procesor HiSilicon Kirin 970. U Minhenu smo samo mesec dana kasnije prisustvovali lansiranju prve serije telefona sa ovim čipsetom. Serija nosi naziv Mate 10.

Ljubiša Miodragović

Mate 10 serija se sastoji od tri modela: Mate 10, Mate 10 Pro i napredne verzije Pro modela koji nosi ime Mate 10 Porsche Design. Ova tri telefona imaju dosta razlika, ali dele isti procesor, stakleno-metalni finiš i dualnu kameru >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << sa trećom generacijom sočiva. Kada je u pitanju Porsche Design, treba reći da se radi o luksuznoj varijanti smartfona koja ima najpre dizajnerske prednosti, ali je nažalost cenovno retkima dostupna (1.395 evra). Osnovna komparativna prednost Porsche modela je ugrađenih 256 gigabajta interne memorije.

Osnove

Zanimljivo je da Mate 10 Pro nije unapređena verzija osnovnog modela, već da se ova dva telefona po mnogo čemu razlikuju – u nekim situacijama Pro ima prednosti, dok u drugim osnovni model ima neke drugačije prednosti. Očigledno se pokušalo dati dva različita rešenja različitim grupama korisnika. Na test smo dobili Mate 10 Pro u predivnoj moka braon boji, dok će se ovaj model još proizvoditi u titanijum sivoj, ponoćno plavoj i pink zlatnoj boji. U kutiji se pored brzog punjača i USB-C kabla dobijaju i slušalice sa USB-C priključkom. Tu je i adapter sa USB-C na 3,5-milimetarski audio-priključak, jer Mate 10 Pro nema ovakav priključak za slušalice, dok ga standardni Mate 10 ima. Ovo je prvi smartfon kompanije Huawei koji nema priključak za slušalice. Naše mišljenje je da ako se već izbacuje ovaj priključak, korisniku se mora dati neki drugi benefit. Upravo je to Huawei uspeo – kapacitet baterije je čak 4.000 miliamper-sati, što nijedan od top-modela telefona predstavljenih ove godine nema. Povrh toga, ovaj telefon ima sertifikat IP67 koji garantuje visok nivo zaštite od vode i prašine. Možete ga potopiti u vodu do 30 minuta do dubine od jednog metra.

Dizajn

Što se tiče vizuelnog utiska, ovaj telefon lomi srca na prvi pogled. Huawei je upotrebio staklo i na prednjoj i na zadnjoj strani telefona. Zadnja strana je blago zakošena i po vertikali i po horizontali što daje veoma lep osećaj u ruci. Okvir telefona izrađen je od metala, čime se povećala celokupna rigidnost kućišta. Na prednjoj stranici se nalazi ekran od šest inča, sa veoma malim rubovima, dok se u dnu nalazi diskretan Huawei logotip. Donji deo telefona ima samo USB-C priključak, jedan zvučnik i mikrofon, dok gornji ima infracrveni odašiljač. Zadnji panel ima dualnu kameru, dualni blic, kao i čitač otisaka prstiju. Dve kamere i čitač su postavljeni u nizu, jedan ispod drugog, čime se senzor otisaka prstiju postavlja na logično mesto. Inžinjeri Huaweija nisu želeli da korisnici uporno stavljaju prst na sočivo kamere i tako ga prljaju praveći lošije fotografije, što je slučaj kod nekih konkurenata. Zadnja strana je simetričnog dizajna što je ljudskom oku uvek dopadljivo.

Hardver

Ugrađeni čipset je najnoviji Hisilicon Kirin 970 koji ima osam jezgara. Četiri jezgra rade na 2,4 gigaherca, a druga četiri na 1,8 gigaherca. Grafikom se bavi Mali-G72 MP12. Kirin 970 koristi 10-nanometarsku tehnologiju i poseduje čak 5,5 milijardi tranzistora na kvadratnom centimetru.

Interesantno je da Mate 10 Pro ima podršku za dual SIM, ali ne koristi hibridni sistem, te izostaje mogućnost proširivanja memorije SD karticom. Dakle, korisnik može imati dve nano-SIM kartice, a benefit je da obe podržavaju 4G. Interna memorija je 128 gigabajta, od čega je u startu korisniku raspoloživo 108 gigabajta što je sasvim solidno. Radna memorija iznosi šest gigabajta.

Nas je oduševio ekran ovog telefona. Radi se o AMOLED ekranu veličine 6 inča, sa rezolucijom od 1.080×2.160 piksela u razmeri 2:1. Upravo je ovo najveća razlika u odnosu na osnovni Mate 10, koji ima bolju rezoluciju, ali IPS LCD ekran. Mate 10 Pro ekran ima gustinu od oko 402 piksela po inču, dok je odnos veličina kućišta i ekrana fantastičnih 80,9 procenata. Huawei koristi Corning Gorilla Glass tehnologiju zaštite ekrana, ali nije napomenuto o kojoj verziji se radi.

Zvuk

Iako ima samo jedan zvučnik, Huawei se potrudio da pruži dobru podršku za zvuk ovog telefona. Naime, ugrađeni Bluetooth u verziji 4.2 podržava aptX HD, tako da je nedostatak priključka za slušalice više nego adekvatno kompenzovan. Podržana je rezolucija audio-fajlova do čak 32 bita i 384 kiloherca.

Kamere

Poznata je saradnja Huaweija sa čuvenom nemačkom kompanijom Leica još od modela P9. Leica je ovoga puta pomogla u razvoju optike, a ugrađena sočiva su iz serije Summilux-H. Najveća prednost u odnosu na konkurenciju je otvor blende od samo 1:1.6. Kamere imaju rezoluciju od 20 i 12 megapiksela, sa detekcijom faze i laserskim auto-fokusiranjem. Pored dvobojnog blica, ove kamere imaju i optičku stabilizaciju. Zanimljivo je i da kamera daje dvostruki zum bez gubitaka te se ne radi o digitalnom zumu, ali još uvek nismo otkrili na koji način je to postignuto.

Huawei nastavlja da fotografisanje čini zabavnim, pa je tako i dalje moguće dodavati vodene žigove, praviti 3D panorame, dodavati filtere. Ono što nam se već duže vreme ne dopada su takozvani „beautification“ režimi koji vas trebaju načiniti lepšim. Naš savet je da koristite blagi režim koji se podešava od 0 do 10. Ako postavite ulepšavanje na desetku ličićete na vanzemaljca sa ogromnim očima, suženim licem i obrisanim svim crtama. Sa druge strane, mogućnost korišćenja bokeh efekata se značajno unapredila korišćenjem režima širokog otvora blende (wide aperture).

Ostalo

Ovo su prvi telefoni kompanije Huawei sa operativnim sistemom Android 8.0 Oreo. Ostaje da vidimo plan nadogradnje starijih modela Huawei telefona. Treba još pomenuti i brzo punjenje koje je dodatno unapređeno. Huawei se potrudio da dobije TÜV sertifikat za sigurnost. Huawei daje specifikaciju da ćete napuniti 58 procenata baterije za 30 minuta, što je fantastičan rezultat uzimajući u obzir veliki kapacitet ugrađene baterije.

Veštačka inteligencija

AI je skraćenica koju smo često čuli ove godine i o kojoj će se tek pričati. Veštačka inteligencija bi značila da vas telefon obaveštava ili upozorava na nekakve događaje. Možda ste je već iskusili kada ste dobili obaveštenje od Google-a da morate krenuti na aerodrom jer ste u kalendar uneli informacije o letu, ili ste možda obavešteni da su gužve na putu. Huawei je otišao korak dalje i ponudio veštačku inteligenciju pri fotografisanju. Telefon sam treba da prepozna objekat na fotografiji i da prilagodi podešavanja.

Zaključak

Mate 10 Pro je sjajan telefon i odličan odgovor Huaweija na sve top-modele predstavljene na kraju sezone. AMOLED ekran, odličan dizajn, vrhunski hardver i odlična podrška za audio su neke prednosti koje su nama značajne. Ipak, na kraju znamo da korisnike najviše zanima vizuelni doživljaj, a ovaj telefon je pravi lepotan. Početak prodaje u Srbiji se očekuje u decembru, prvenstveno preko operatera. Visoka preporuka sa naše strane!

PLUS

AMOLED ekran u 2:1 odnosu.

Fantastičan dizajn.

Velika baterija i brzo punjenje.

Novi Android.

MINUS

Nema podrške za mikro-SD karticu.

Displej: 6,0 inča, 1.080×2.160 px, 402 ppi

Procesor: HiSilicon Kirin 970, 4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53

Operativni sistem: Android 8.0 Oreo sa EMUI 8.0

Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB ili 6 GB / 128 GB

Ulaz za mikro-SD: ne

Kamera prednja/zadnja: 8 MP f/2.0 / 12 + 20 MP f/1.6

Baterija: 4.000 mAh

Dimenzije (ŠxVxD): 74,5×154,2×7,9 mm

Masa: 178 g

Cena: oko 800 €

consumer.huawei.com/rs

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.