Hitachi predstavio novi čvrsti disk za prenosive računare

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitachi predstavio novi čvrsti disk za prenosive računare

Kompanija Hitachi Global Storage Technologies najavila je početak isporuka pete generacije 2,5-inčnih čvrstih diskova namenjenih prenosivim računarima.

Izvor: Mikro




Radi se o modelu Travelstar 7K500 SATA čije magnetne ploče ukupnog kapaciteta 500 GB se okreću brzinom od 7200 obrtaja u minutu. Osim što je dvostruko većeg kapaciteta od prethodnih modela, novi disk je i za 16% brži, saopštila je kompanija Hitachi.

Travelstar 7K500 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SATA je namenjen za prenosive računare, igračke sisteme i za ugradnju u kućišta za spoljne čvrste diskove namenjene profesionalnim korisnicima.

Slično prethodnim generacijama, Hitachi uz Travelstar 7K500 nudi kao opciju hardversko šifrovanje podataka (Bulk Data Encryption, BDE). Kada je BDE opcija uključena, čvrsti disk će šifrovati sve podatke koje sistem upisuje na njega, a prilikom čitanja podataka, disk ih dešifruje kako bi bili čitljivi. Kako šifrovanje i dešifrovanje podataka obavlja sam čvrsti disk, performanse sistema nisu ugrožene. Brisanjem ključa za šifrovanje, podaci postaju nečitljivi, pa je vremenski zahtevno brisanje osetljivih podataka prepisivanjem nepotrebno.

Travelstar 7K500 u stanju mirovanja troši 0,69 vati, dok prilikom čitanja i pisanja podataka potrošnja raste na svega 1,8 vati, što doprinosi dužem trajanju baterije prenosivih računara u kojima se nalazi.

Novi Hitachijev čvrsti disk se trenutno isporučuje samo većim prodavnicama, i to u ograničenim količinama, dok se veće isporuke očekuju se krajem meseca. Dostupni kapaciteti nove serije Hitachijevih diskova su 120 GB, 160GB, 250GB, 320GB i 500GB, a kompanija će ponuditi i takozvanu EA (enhanced-availability) verziju namenjenu sistemima koji rade bez prekida, kao što su tanki klijentski serveri, mrežni usmerivači i sistemi za nadzor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.