Hiljade računara ostaje bez interneta?

Izvor: B92, 08.Jul.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade računara ostaje bez interneta?

Maliciozni kompjuteraki program poznat kao kao ‘DNSChanger’ mogao bi odseći hiljade Mac i PC korisnika od interneta ovog ponedeljka.

FBI će ugasiti sve internet domene koje su bile pod uticajem DNSChangera, koji je kružio internetom od 2007. godine. DNSChanger bi preusmeravao internet promet na stranice s plaćenim oglasima putem kojih bi sajber kriminalci ubirali zaradu od korisnika zaraženih računara.

Iako je FBI upozoravao korisnike već mesecima da provere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li je njihov računar među zaraženima, sumnja se da je još uvek oko 275.000 računara izloženo riziku da ostane bez interneta u ponedeljak, 9. jula.

Autori DNSChangera, šest Estonaca, uhvaćeni su i privedeni pre otprilike osam meseci, kada su i ugasili server koji je preusmeravao promet. Iako više ne može prouzrokovati finansijsku štetu, DNSChanger još uvek predstavlja rizik po zaražene računare.

Ukoliko mislite da bi i vaš računar mogao biti zaražen, postoji jednostavan način za proveru -kliknite na ovaj link, i ako je okvir stranice zelen, vaš računar je siguran, no ako je crven, on će izgubiti pristup internetu.

Listu drugih alata koje možete koristiti kako bi se osigurali možete pronaći na DNSChanger Check-up stranicama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hiljade računara sutra ostaje bez interneta?

Izvor: medio.rs, 08.Jul.2012

Maliciozni kompjuteraki program poznat kao kao ‘DNSChanger’ mogao bi odseći hiljade Mac i PC korisnika od interneta ovog ponedeljka.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.