Hakeri koji su napravili Teslacrypt ransomware virus se pokajali?

Izvor: ZaštitaPodataka.com, 20.Maj.2016, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri koji su napravili Teslacrypt ransomware virus se pokajali?

Pre otprilike godinu dana novi ransomware Teslacrypt se pojavio na Internetu i, ovog puta, cilj su bili gejmerski podaci. Međutim, ove nedelje je došlo do neočekivanog preokreta. Naime, njegovi tvorci su se predomislili i rešili da urade pravu stvar – ne samo da su prestali sa širenjem Teslacrypt virusa, već su objavili master ključ za dekripciju enkriptovanih podataka.

Ovaj događaj je presedan u istoriji ransomware virusa i prvi puta da su se kriminalci pokajali >> Pročitaj celu vest na sajtu ZaštitaPodataka.com << i rešili da isprave svoju grešku. Setimo se kako je cela saga sa ransomware virusima počela pre nešto više od dve godine i raširila se po celom svetu. Poslednjih meseci nam se svakodnevno javljaju korisnici čiji su podaci enkriptovani nekom vrstom Crypto virusa.

Kako je došlo do ovog preokreta sa Teslacrypt virusom?

Istraživači internet bezbednosti su pomoću ESET-a pratili Teslacrypt i primetili da njegovi tvorci smanjuju aktrivnost i prešli na drugi ransomware CryptXXX. Pomoću chat-a koji hakeri koriste da prime uplate od korisnika, istraživači su stupili u kontakt sa njima i tražili mater ključ za dekripciju. Na njihovo ogromno iznenađenje, hakeri su im poslali ključ, i to uz izvinjenje zbog svega što je ovaj nezgodni virus izazvao.

Da li ovi kriminalci zaista imaju savest ili spremaju neki podliji plan koji će im doneti još veću zaradu, ostaje da vidimo… Možemo samo da se nadamo da je sve tako kao što izgleda.

Još važnije pitanje je do kada će se Crypto virusi širiti Internetom i da li ćemo ikada moći da otvorimo mail bez straha da će nam najvažniji podaci ostati nedostupni sledećeg trenutka?

Za svaki slučaj, pravite kopiju važnih podataka na eksternoj memoriji i držite je sa strane. Nikada ne možete biti previše oprezni kada se radi o čuvanju podataka.

Izvor: geek.com

Nastavak na ZaštitaPodataka.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ZaštitaPodataka.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ZaštitaPodataka.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.