HIT U SRBIJI: Penzioneri se navukli na društvene mreže!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIT U SRBIJI: Penzioneri se navukli na društvene mreže!

Evo šta najviše vole da gledaju!

Obilje slobodnog vremena, slaba pokretljivost i učestale besplatne obuke za korišćenje računara doveli su do toga da sve više penzionera koristi internet, da ima profil na društvenim mrežama i igra video-igrice.

Neretko sate i sate provode ispred računara ili na pametnim telefonima, pa su pojedinci čak postali i zavisnici od Fejsbuka ili Tvitera. Vole da gledaju fotografije koje postavljaju njihovi prijatelji, da oni kače svoje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čitaju vesti, preko Skajpa, Vajbera ili Vocapa se čuju s rodbinom u inostranstvu ili udaljenim mestima...

Ali penzioneri, posebno oni stariji od 70 godina, ne barataju kupovinom preko interneta, niti su vični plaćanju računa putem e-bankinga. Ovo drugo možda i izbegavaju - iako bi im to bilo lakše, posebno zimi - jer se lepo ispričaju s pripadnicima svoje generacije dok čekaju u redu u pošti da plate račune.

Dragana Dinić, predsednik Gerontološkog društva Srbije, kaže da se s digitalnim tehnologijama mnogo bolje snalaze pripadnici bebi-bum generacije koji su rođeni pedesetih godina prošlog veka jer su oni pre odlaska u penziju morali da nauče rad na računaru, pošto im je to bilo potrebno za posao.

- Ima mnogo penzionera na društvenim mrežama koji su naučili elementarne stvari, imaju dovoljno vremena, teško se kreću, pa sede ispred ekrana i gledaju šta se dešava, komuniciraju s prijateljima i čitaju vesti besplatno. Neverovatno se prime i na video-igrice. Počeli su da budu i zavisnici od igrica, ali nema ih mnogo - kaže Dinićeva.

ČINJENICE

35,9 odsto penzionera koristi računar.

31,6% žena starosti između 55 i 74 godine koristi internet.

40,3% muškaraca starosti između 55 i 74 godine koristi internet.

* Podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2017.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.