HGST hard disk od 10TB

Izvor: ItRešenja.com, 30.Sep.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HGST hard disk od 10TB

Konačno je došao trenutak da je probijena granica kapaciteta diskova od 6TB. Do ovoga je došlo kombinovanjem dve tehnologije o kojima smo već pisali – SMR i helio tehnologija tj. diskovi punjeni helijumom umesto vazduha, primenjena na HGST hard diskovima od 6TB. Rezultat? Hard disk od 10TB, kompanije HGST (WesternDigital) sa HelioSeal tehnologijom* u enterpise klasi.

Osim prednosti kapaciteta koju nudi SMR, hermetički zatvoreni helijumski diskovi omogućavaju manji prostor među >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << pleterima diska. Zbog helijuma i manji otpor sredine prilikom rotacije samih ploča, i posledično manje zagrevanje i manju potrošnju. U teoriji, nije potrebno ulagati dodatno u hlađenje ovih diskova, u praksi, ovi diskovi će ići u data centre, i velike storage, ti sistemi sa svom svojom elektronikom, moraju da imaju i ozbiljno hlađenje. Na trenutnom stepenu tehnologije, ovi diskovi predstavljaju najmanji odnos cene/TB, kao i najmanju potrošnju Watt/TB. Obe stvari pojedinalno su dovoljno impresivne. U kombinaciji, jedva čekamo da dobijemo ovakav hard disk i za komercijalnu upotrebu.

*HelioSeal tehnologija podrazumeva punjenje komore hard diska helijumom kako bi se smanjilo trenje između glava za čitanje i upis podataka i pletera, a samim tim i temperatura što dozvoljava upotrebu većeg broja pletera. Kapacitet diska se povećava bez opasnosti od pregrevanja.

Izvor: Data Solutions

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.