HBO GO ili Netflix? Prednosti i mane po pitanju tehnologije

Izvor: SaznajNovo.com, 28.Maj.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HBO GO ili Netflix? Prednosti i mane po pitanju tehnologije

Netflix je platforma za strimovanje video sadržaja na zahtev. Stekao je ogromnu popularnost u svetu, a od nedavno je dostupan i kod nas. HBO GO je takođe servis koji nudi VOD (video on demand, tj. video na zahtev) i više je fokusiran na naš region. Oba servisa nude isto, ali šta izabrati? Cene na mesečnom nivou nisu baš male za naš standard, pa verujem da ljudi pažljivo biraju na šta će se pretplatiti.
Pošto imam nalog na oba servisa, testirao sam ih maksimalno ne bi li ih uporedio >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << i preneo vama iskustva. Ipak, u obzir nisam uzimao količinu, raznovrsnost, kvalitet… sadržaja, već samo tehničke karakteristike.
Vi se možda nećete složiti sa spiskom prednosti i mana, ali to je normalno jer svako ima različit nivo znanja, veština… Nekome neka mana neće biti zapravo mana već prednost, i obrnuto.
Prednosti HBO GO servisa 1. Titlovi Meni lično titlovi nisu obavezni, ali većini jesu. HBO GO nudi srpski, hrvatski, slovenački, makedonski i engleski prevod za svaki film ili seriju! Svaki prevod je odlično usklađen sa videom, a urađeni su tako da svi razumeju. Recimo, ako postoji neka šala koja ima smisla da se kaže samo na engleskom, u prevodu će pisati ili objašnjenje u zagradi ili će ubaciti ekvivalentnu šalu sa naših prostora.

2. Casting Zbog toga što postoji ugrađen prevod na svim tim jezicima koje sam naveo, možete bez problema kastovati video sa prevodom na Chromecast – ogroman plus!
Možete preko telefona pustiti video i u sekundi prebaciti na TV, podesiti jezik i veličinu prevoda, i to je to. Sve radi savršeno, imate prevod, gledate na velikom ekranu i uživate.
HBO GO Chromecast
Netflix nudi svega nekoliko filmova/serija sa srpskim/hrvatskim prevodom – lista. Ok, moguće je ubaciti prevod ručno (vidi kako), ali onda ne možete kastovati na TV. Jedini način je preslikavanje ekrana, ali nije najidealnije rešenje za one sa slabijim računarom. Uz to, može se desiti da ne nađete odgovarajuć prevod.
3. Jednostavniji sajt/aplikacija HBO GO ima, po meni, jednostavniji sajt i aplikaciju, prosto lakše se snalazim. Isto tako, sajt je mnogo „lakši“ za računar, brzo se učitava i navigacija je glatka. Netflix je dodao toliko efekata i skripti da mi računar koči dok skrolujem (i3 CPU, GTX750Ti, 8GB RAM), a još više kada pređem kursorom preko nekog elementa.
4. Prilagođen je korisnicima Po meni, ako je već neki servis došao u neku državu, onda trebaju da se pobrinu da korisnici iz te države imaju jednake privilegije kao i ostali. HBO GO ima sve prevedeno i na srpski (pored samog video sadržaja), korisnička podrška je na srpskom i odgovaraju u roku od jednog dana.
HBOG GO podrška na srpskom
Netflix „došao“ u Srbiju i jedino što sam primetio da su učinili po tom pitanju jeste što ne moramo sajt više otvarati preko VPN-a. Verujem da je „u pozadini“ moralo mnogo toga da se uradi (a možda i ne?!), ali barem da se potrude sajt da prevedu kada već video sadržaj nisu.
Prednosti Netflix servisa 1. Preskakanje uvodne špice Iako ova opcija nije dostupna dok kastujete video (ali jeste ako kastujete preko aplikacije), veoma je korisna sama po sebi. Možete jednim klikom preskočiti uvodnu špicu bilo koje serije. Možda ne deluje kao nešto posebno, ali verujte da jeste. Nakon desetine epizoda nemate živaca da više gledate istu uvodnu špicu i trošite vreme na nju.

2. Stilizovanje prevoda Netflix daje nešto više opcija za stilizovanje prevoda nego HBO GO. Možete podesiti font, boju, boju senke, pozadinu i veličinu. HBO GO nudi podešavanje samo veličine.

3. Bolji algoritam za preporuke Nisam siguran ali mislim na Netflix ima bolji algoritam koji prepoznaje šta vam se dopada. Do sada mi je preporučivao uvek sadržaj koji mi se dopao, dok mi je HBO GO često preporučio nešto što nije. Možda se samo tako potrefilo.
4. Interaktivni sadržaj Nešto sasvim novo u svetu filmova je interakcija sa samim filmom. Za sada jedini film ove vrste jeste „Black Mirror: Bandersnatch“ i mogu vam reći da sam veoma prijatno iznenađen. Ukratko: dok gledate film možete birati njegov tok tako što klikćete opcije koje su vam ponuđene na ekranu.
„Bandersnatch: Black Mirror“ primer / Photo: Netflix
Recimo, glavni lik u filmu se dvoumi koju muziku da pusti, pojave se dve opcije, kliknete na neku i on pusti tu pesmu. To je jedan prost primer samo, možete birati da li ćete se javiti na telefon, šta će reći, a možete čak i ukucavati šifru, broj telefona, itd. Ovo je nova tehnologija i dostupna samo na Netflix-u, i zato dobija plus.
5. Integracija sa Google Home Ukoliko koristite Google Home svakodnevno onda biste trebali da razmotrite Netflix. U podešavanjima Google Home aplikacije možete dodati svoj Netflix nalog kako biste ga integrisali sa Google Home i na taj način upravljali kao što ste do sada i navikli. HBO GO naravno nema ovu integraciju, ali ih ovom prilikom pozivam da se makar integrišu sa IFTTT servisom.
Za kraj: šta izabrati? Zavisi od vas kao i uvek, ali pošto ni ja ne volim kada mi neko kao krajnji savet to kaže, pokušaću da vam konkretnije pomognem.
HBO GO: ukoliko želite prevod i/ili da kastujete na TV.
Netflix: ukoliko vam prevod nije bitan i/ili ukoliko imate Google Home.
Ja imam oba servisa pa koristim i jedan i drugi u zavisnosti šta želim, i preko čega, želim da gledam. To mi je bila najbolja opcija, ali mislim da ću ipak ostati samo na HBO GO.
Link do članka - HBO GO ili Netflix? Prednosti i mane po pitanju tehnologije

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.