Grupa Anonymous protiv cenzure u Turskoj

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa Anonymous protiv cenzure u Turskoj

Poznata hakerska grupa Anonymous izvršila je nekoliko napada na sajtove turske vlade, zbog internet cenzure koju ova vlada sprovodi.

Osim DDoS napada na sajtove vlade, kasno sinoć i sajt telekomunikacionog tela koje je donelo odluku o filtriranju internet sadržaja nije bio u funkciji.

Zakon o filtriranju interneta stupiće na snagu 22. avgusta, a to znači da će od tada svi provajderi morati da ponude svojim korisnicima četiri načina filtriranja sadržaja na internetu- >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za decu, porodice, domaćinstva i standardnog. Na osnovu odabira jednog od njih, građanima će pojedine vrste sadržaja biti blokirane.

U svom saopštenju grupa Anonymous navodi da će filtriranjem sadržaja turska vlada moći da beleži svačiju internet aktivnost, kao i da time postiže novi nivo cenzure.

Turska je i ranije sprovodila mere kontrole interneta u svojoj zemlji, u kojoj je blokirano hiljade sajtova. Sredinom maja, širom zemlje organizovani su protesti protiv uvođenja filtriranja interneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.