Google vs. Švajcarska

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google vs. Švajcarska

Švajcarska je pred sudom zatražila gašenje Google Street View servisa u toj zemlji. Google, sa druge strane, traži da se zabrana, koja je sprečavala kompaniju da snima nove fotografije u proteklih godinu dana, ukine.

Hanspeter Tur, savezni komesar za zaštitu podataka Švajcarske, zatražio je da se Street View servis zatvori, jer na nekim fotografijama ljudi, snimljenih na ulici ili u svojim dvorištima, lica nisu dovoljno zamućena, kako bi to trebalo da bude automatski urađeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On je, osim toga, zatražio i sastanak sa predstavnicima kompanije.

"Mi ne želimo da zabranimo Google Street View, ali ovaj servis, u njegovoj sadašnjoj formi, narušava privatnost", rekao je Tur. On je zatražio da, ukoliko to bude potrebno, Google "ručno" proverava sve fotografije.

Advokati kompanije Google, sa druge strane, kažu da kompanija kontstantno radi na unapređenju ovog servisa, ali i da su pomenute fotografije previše banalne ili toliko lošeg kvaliteta da bi se lica na njima mogla identifikovati, čime bi se potencijalno narušila njihova privatnost.

Od kada je prvi put krenuo sa radom, 2007. godine, Google Street View se proširio na oko sto zemalja, ali se u čak 27 sučio sa žalbama. Nakon mnogih optužbi Google je tokom prošle godine i zvanično priznao da je njihovo Street View vozilo slučajno prikupilo podatke sa nezaštićenih bežičnih mreža u više od 30 zemalja širom sveta.

Istrage su sprovede u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Americi, a da je ovaj servis nepoželjan izjavljivale su i vlasti Češke, Slovenije, Južne Koreje i mnogih drugih zemalja. Izraelski zvaničnici su čak izrazili zabrinutost da bi ovaj servis mogao biti iskorišćen u terorističke svrhe, pa je od Googlea zahtevano da izvrši određene promene.

Google se sa pritužbama Švajcaraca na Street View servis sučio i 2009. godine, kada je zatraženo da dodatno zamuti određene fotografije koje je ovo vozilo snimilo u Švajcarskoj.

Sud će presudu o ovom slučaju doneti kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.