Google programski jezik

Izvor: B92, 11.Nov.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google programski jezik

Google je izmislio nov programski jezik koji treba da olakša programiranje, ali ne i da pogorša performanse aplikacija.

Izvor: Mikro




Jezik nazvan Go je interno testiran ali je još uvek u eksperimentalnoj fazi, tako da ga je kompanija objavila u utorak kao softver otvorenog koda u nadi da će to pomoći njegov budući razvoj. „Razvili smo Go jer smo postali pomalo frustrirani s tim koliko je razvoj softvera postao težak u poslednjih desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina", izjavio je Rob Pajk, glavni softverski inženjer u Googleu.

Go ima za cilj da unapredi način na koji postojeći programski jezici upravljaju „zavisnim teritorijama" (dependency), softverskim komponentama koje aplikacije uvek iznova koriste, kao što su biblioteke. Jezik je takođe projektovan da naročito dobro obavlja višeprocesorski posao, zahvaljujući svom konkurentnom programskom modelu.

Google je počeo da razvija Go pre oko dve godine ali je tek pre godinu dana formirao tim koji na njemu radi puno radno vreme. Zamišljen je kao jezik za sistemsko programiranje, što znači da je pogodan za veb servere, sisteme za skladištenje podataka i baze podataka. Međutim, Google je otvoren i prema njegovom grananju u druge oblasti.

U ovom trenutku Go se ne koristi ni u jednoj Googleovoj usluzi ili aplikaciji koju korisnici vide, jer tek treba da sazri, a upravo tu uskaču u igru spoljašnji programeri. „Potrebne su nam bolje biblioteke i alatke, a zajednica programera otvorenog koda je poznata upravo po tome što pomaže da se naprave takve stvari", izjavio je Pajk.

Stvaranjem novog programskog jezika Google nastavlja da ulazi u svet računarskih gradivnih blokova, poveden osećajem hitnosti da ih učini boljim. Ova motivacija već ga je navela da se upusti u razvijanje Androida, operativnog sistema za mobilne telefone, veb čitača Chrome i još neobjavljenog operativnog sistema Chrome.

Jednosatni snimak predavanja o novom programskom jeziku Go, održanog 30. oktobra na skupu Google TechTalk, možete pogledati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.