Google pokušava da poboljša pregledanje vesti

Izvor: B92, 15.Sep.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google pokušava da poboljša pregledanje vesti

Google razvija proizvod nazvan Fast Flip čiji je cilj da pojednostavi i ubrza prelistavanje novinskih vesti na Webu, jer je taj proces trenutno trapav i obeshrabruje ljude da više čitaju na mreži.

Izvor: Mikro




Fast Flip je aktiviran kasno uveče u ponedeljak na Web lokaciji Google Labs, gde kompanija prikazuje prototipove svojih proizvoda u ranoj fazi. Zbog toga se Fast Flip može značajno promeniti, postati privremeno nedostupan ili nestati bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ikakve najave.

Fast Flip omogućava čitaocima da vide novinske strane i brzo ih pregledaju ne čekajući da se učitaju brojni elementi koji usporavaju prikazivanje članaka, pogotovo ukoliko je na stranama i multimedijski sadržaj, smatra Google. Ideja je da se napravi mrežna kopija lakoće kojom ljudi listaju štampane novine i magazine. Pošto bi to moglo motivisati ljude da više čitaju na mreži, Google smatra da bi to izdavačima pomoglo da privuku više čitalaca i povećaju prihode. Međutim, kad se pritisne Fast Flip veza, čitaoci će se prebaciti na Web lokaciju izdavača na kojoj Googleova tehnologija za brže prikazivanje strana nije na raspolaganju.

Oni koji budu hteli da isprobaju Fast Flip naići će na članke 36 izdavača, uključujući The New York Times, Washington Post, Salon i Newsweek, kao i na kontekstualno relevantne reklame. Fast Flip za sada pokriva sadržaje onih izdavača s kojima Google sarađuje na razvoju ove tehologije, ali uplanu je i dodavanje novih. Fast Flip ima pretraživač, a omogućava i deljenje sadržaja. Na osnovu toga šta su prethodno birali korisnicima će se predlagati koji bi još članci mogli da ih zanimaju.

Neki smatraju da Fast Flip neće samo pospešiti čitanje na Mreži, već će mnogima omogućiti da češće iznenada otkriju zanimljive članke koje nisu ni tražili. Taj element iznenadnog otkrića je ono što bi Google verovatno želeo da doda u Google News. U ovom trenutku Google ne pravi nikakve alatke koje bi bile dostupne spoljnim razvojnim inženjerima voljnim da integrišu Fast Flip u svoje lokacije i aplikacije.

Pored toga što radi s većinom programa za čitanje mrežnih sadržaja, lokacija Fast Flip se prilagođava i onima koji joj pristupaju koristeći iPhone ili telefon sa sistemom Android, što im omogućava da strane listaju prstima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.