Google počeo sa ukidanjem – ovo će smanjiti praćenje korisnika

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 13:18

Google počeo sa ukidanjem – ovo će smanjiti praćenje korisnika

Tracking Protection funkcija sada počinje da pristiže jednom procentu Chrome korisnika.

Google je onemogućio eksterne (third party) kolačiće za jedan procenat Chrome korisnika, nekoliko godina nakon što je predstavljen kompanijin Privacy Sandbox projekat.

Kompanija je krajem prošle godine najavila da će početi da gasi podršku za kolačiće za nasumičnih jedan procenat globalnih Chrome korisnika od 4. januara. Chrome ima gotovo polovinu tržišnog učešća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada su u pitanju pregledači, što znači da Google gasi kolačiće za oko 30 miliona korisnika.

Korisnici koji budu uključeni u ovo, videće obaveštenje kada pokrenu svoj Chrome pregledač, o tome da su među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju. Tu je i objašnjenej da Tracking Protection. limitira sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje korisnika.

Google je omogućio korisnicima da privremeno omoguće eksterne kolačiće, jer nova funkcija možed a sruši neke sajtove koji se još uvek prilagođavaju na ovu promenu.

Kompanija će nastaviti da korisnicima isporučuje Tracking Protection tokom narednih meseci, sve dok ne bude onemogućio eksterne kolačiće za sve Chrome korisnike do sredine 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.