Gledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku VIDEO

Izvor: B92, 10.Apr.2021, 14:01

Gledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku VIDEO

Elon Musk se nada da će u naš mozak ubaciti računarske čipove koji će omogućiti simbiozu čoveka i (AI) veštačke inteligencije. Međutim, za sada je fokusiran na teranje majmuna da igraju video igre.

Musk-ov Neuralink startup objavio je video snimak primata koji svojim umom igra Pong. Devetogodišnjem makaku majmunu, zvanom Pejdžer, ugrađen je Neuralink u mozak.

Pejdžer je prvobitno bio obučen da igra Pong džojstikom, a za uzvrat bi dobio nagradu u obliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slatkiša od banane. Dok je igrao, njegovu neuronsku aktivnost hvatao je uređaj koji ima 1.024 elektrode, nazvan N1 Link.

Ovi podaci su prosleđeni dekoderu koji je preslikao Pejdžerove neuronske obrasce u njegove pokrete džojstika. Posle nekoliko minuta kalibracije, softver je mogao da predvidi Pejdžerova kretanja analizom njegove moždane aktivnosti. Kada je tim Neuralink-a isključio džojstik, Pejdžer je nastavio da igra, koristeći samo svoj um.

Musk je prethodno demonstrirao implant Neuralinka u mozgu svinje zvanoj Gertruda na događaju u septembru. Međutim svinje i majmuni, za Muska su samo početak. On sada planira da proizvede uređaj Neuralink za ljude sa paralizom.

Ako to prođe po planu, Musk se nada da će svima nama ponuditi moždane implantate i na kraju spojiti ljudsku svest i (AI) veštačku inteligenciju. Šta bi moglo da pođe po zlu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.