Funkcija koja vam krade lične podatke, a da to ni ne znate

Izvor: B92, 01.Jul.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcija koja vam krade lične podatke, a da to ni ne znate

Portal Gizmodo sproveo je istraživanje koje je pokazalo računarski kod web stranice NaviStonea preuzima sve informacije koje unesete u obrazac na sajtu, čak i pre nego što ste pritisnete dugme ‘Send’ ili ‘Submit’.

NaviStone, startup iz američke savezne države Ohajo, predstavlja servis koji otkriva ko su posetioci vaše stranice i gde stanuju.

Spornih web stranica je na stotine, a većina koje je Gizmodo istražio preuzimala je samo imejl adrese posetilaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međutim, bilo je i onih koje su skladištile druge lične informacije, poput kućnih adresa i drugih osetljivih podataka.

Koristeći programski jezik JavaScript, ove stranice su prosleđivale sve informacije koje bi korisnici uneli sami ili bi bile automatski unesene u obrazac na stranici murdoog.com, koja se nalazi u vlasništvu NaviStonea.

Pojedine stranice koje koriste NaviStoneovu tehnologiju sakipljale su podatke i o posetiocima koji nisu njihovi klijenti, niti sa njima imaju bilo kakav odnos.

Na pitanje novinara Gizmoda kako otkriva korisnike, NaviStone nije dao konkretan odgovor, rekavši da je reč o tehnologiji koja čeka odobrenje patenta. Rekli su da ne koriste prikupljene imejl adrese za identifikaciju pojedinih korisnika i njihove kućne adrese, a u međuvremenu pristali da prestanu da prikupljaju adrese na opisani način.

Da biste se zaštitili od ovog načina sakupljanja podataka bez privole, potrebno je da isključite opciju koja omogućava automatsko popunjavanje obrazaca u početnim podešavanjima na vašem web pregledaču i alatima za upravljanje lozinkama i dodacima za pregledače.

U Chromeu ćete to učiniti tako što ćete otvoriti Settings, pa Show Advenced Settings i zatim pod Passwords and Forms otčekirati polje Enable Autofill.

U Internet Exploreru kliknite na prikaz zupčanika i odaberite Internet options. Pod tabom Content odaberite AutoComplete, pa zatim Settings.

U web pregledaču Opera otvorite Settings, pa Autofill i isključite opciju.

Isto možete da uradite i u Safariju ako otvorite Preferences, savetuje Hacker News.

I naravno, generalno pazite šta s kim delite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.