Fond odbija da devojčici obezbedi nov slušni uređaj

Izvor: Blic, 25.Sep.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond odbija da devojčici obezbedi nov slušni uređaj

Iako su lekari rekli da je to neophodno, Fond zdravstvenog osiguranja odbija da Tamari Tešić (11), koja ima teško oštećenje sluha, plati zamenu pokvarenog dela slušnog implanta.

U zemljama u okruženju državno zdravstveno osiguranje pokriva taj trošak od 11.500 evra, za koji ova valjevska porodica nema novca.

Već četvrtu sedmicu Tamara, učenica petog razreda OŠ „Desanka Maksimović“, nastavu pohađa tako što čita sa usana nastavnika i školskih drugova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Čita sa usana

- Tamara je posle devet godina normalnog života sada ponovo u svetu tišine. Najbolje se oseća kada čita sa usana, jer dok joj je aparat na glavi, s obzirom na to da je pokvaren, neprestano čuje neprijatno krčanje i šumove koji joj izazivaju glavobolje - priča majka Dragana.

Spoljni deo njenog slušnog aparata, zahvaljujući kome je mogla da čuje i govori, pokvario se u julu. Implant je devojčici ugrađen 2005. godine u KBC „Zvezdara“. Sve je to urađeno o trošku Fonda koga Tamarini roditelji, otac Dušan koji radi za minimalac u privatnoj firmi, i nezaposlena majka Dragana, uzalud mole za razumevanje i pomoć.

- U KBC „Zvezdara“ nam je potvrđeno da su ove godine deca iz Beograda, takođe teško oštećenog sluha, dobila 13 novih aparata. Posle ne znam koliko poziva i dopisa, Fond odbija da finansira zamenu pokvarenog dela uz obrazloženje da se spoljni deo aparata ne nalazi na listi pomagala za koje oni snose troškove. Lekari KBC „Zvezdara“ i sami su Fondu poslali molbu za urgenciju, u kojoj navode da su spremni da Tamari ugrade novi procesor umesto pokvarenog, ali im je potrebna saglasnost Fonda. Opet je Fond poslao negativan odgovor, poručujući da „čekamo“ izmenu zakona sledeće godine, kako bi tek onda država finansirala zamenu aparata - kaže Dušan Tešić.

Srbija je jedina država u regionu gde zdravstveni fond ne pokriva zamenu i popravku spoljnog dela slušnog implanta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.