Evropa: Internet sporiji nego u oglasima

Izvor: B92, 27.Jun.2013, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: Internet sporiji nego u oglasima

Korisnici interneta u Evropi za uslugu širokopojasnog interneta dobijaju za skoro četvrtinu sporiji internet nego što to piše u ugovoru o korišćenju, pokazao je izveštaj Evropske komisije

Tako je saopšteno da u skoro svim slučajevima koje je Komisija ispitivala reklama praktično obmanjuje buduće korisnike interneta, jer se skoro nikada ne ostvaruju brzine koje su prikazane u oglasima i za koje po ugovorima korisnici plaćaju određenu nadoknadu.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pokazalo da je prosečna brzina interneta u Evropi 19,7Mbps, a da pružaoci internet usluga uobičajeno navode brzine koje korisnici nikada neće dobiti. Istraživanje je napravljeno u nameri da u se Evropi do kraja 2013. godine svakom domaćinstvu obezbedi širokopojasni internet brzine od najmanje 30Mbps.

Po tom planu do 2020. godine polovina domaćinstava u Evropi bi trebalo da ima pristup širokopojasnom internetu brzine od 100Mbps.

Istraživanje je obuhvatilo blizu 10.000 domaćinstva u Evropi, napravljeno je 75 miliona testova i analizirano je blizu 3 milijarde podataka.

Kablovske mreže bile su najbliže brzini koja je navođena u reklamama (91,4%), dok je ADSL pristup internetu pokazao najveće odstupanje, sa svega 63,3% ostvarene brzine koja je bila navedena u oglasima, što je objašnjeno činjenicom da se ta veza ostvaruje preko telefonske linije običnim bakarnim žicama koje su daleko od mesta sa koga ide signal ka korisniku.

"Brzi internet više nije luksuz već osnovna potreba kao što je to i električna energija i potrudićemo se da u skorije vreme što više evropskih domaćinstava dobije što brži internet" saopštio je jedan od predstavnka internet provajdera u Engleskoj.

Foto: foto76 / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.