Evolucija prepisivanja: od puškica do pametnih satova

Izvor: Baguje.com, 21.Feb.2018, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evolucija prepisivanja: od puškica do pametnih satova

Danas se sve više kritikuju učenici i studenti kako su postali lenji, nezainteresovani i kako na sve moguće načine pokušavaju da na što lakši način dobijaju dobre ocene. Da se razmumemo, danas se možda stvar otrgla kontroli, ali nisu današnja deca izmislila prepisivanje. Toga je bilo i biće, samo se metode menjaju.
Kako se prepisivalo ranije Ono u čemu se većina profesora i nastavnika slaže jeste da se ranije moglo mnogo lakše uhaviti onaj ko prepisuje. Pre masovne upotrebe mobilnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << telefona najčešće su učenici prepisivali sa puškica. Međutim, nije tako lako prepisati sa papirića na kome su ispisani odgovori sitnim slovima. Često se dešavalo da učenici ne mogu da protumače svoj rukopis i zbog toga odustanu od daljeg prpisivanja. Naravno, oni malo uigraniji razvijali su različite tehnike: pisanje odgovora po pernici, gumicama za brisanje, lepili puškice na najneverovatnija mesta i nikad nisu bili uhvaćeni.
Međutim, takvih je bilo relativno malo. Profesori kažu da se velika većina učenika sama odavala: previše su se vrpoljili, okretali, bili previše nervozni. Sa druge strane, profesori tvrde da je ranije bilo dovoljno da se jednom opomene učenik, ili student i oni više ne bi ni pokušavali da prepisuju. Jednom rečju, ranije se mnogo više cenio autoritet nastavnika.
Danas je, kažu, dosta drugačije.
Savremeni obilici prepisivanja: mobilni telefoni, satovi za prepisivanje,
bubice Razvoj moderne tehnologije doveo je do velikih promena u svakodnevnom životu, pa i u metodama prepisivanja. Danas profesori kažu da učenici i studenti masovno prepisuju, a da u razvijeni takvi uređaji za prepisivanje
da ih je gotovo nemoguće uočiti. Samim tim, učenici i studenti ne mogu biti sankcionisani jer ne postoji dokaz da su prepisivali.
Danas se preko Internet prodavnica mogu naručiti najrazličitiji uređaji za prepisivanje: od bubica do satova za prepisivanje. Sudeći po broju sajtova koji iznajmljuju ove uređaje, izgleda da su oni prilično traženi. Bubice za prepisivanje su jedan od najčešćih uređaja koji se koriste za prepisivanje. Ovaj uređaj je minijaturan i gotovo neprimetan kada se stavi u uvo.
Povezivanjem bubice sa mobilnim telefonom omogućava se komunikacija između ova dva uređaja. Na taj način učenik ili student može pročitati i šapatom pitanje, a onaj sa „druge strane žice“ će ga jasno čuti. Potom osoba preko telefona može diktirati odgovor na pitanje. Osim bubice, za prepisivanje često se iznajmljuju satovi za prepisivanje. Ovi satovi na prvi pogled se nimalo ne razlikuju od običnih. Međutim, pritiskom dugmeta može se aktivirati opcija da sat prikazuje tekst. Obzirom da satovi za prepisivanje mogu skladištiti veliku količinu teksta, a pritom izgledaju isto kao i obični satovi, oni su česta opcija onih sa slabijim
znanjem. Jedina mana je to što tekst morate „ručno“ listati. Odnosno, ne postoji prečica koja vam može pomoći da brže nađete odgovor na pitanje.
Zbog toga se ne preporučuje da se ubacuje previše teksta kako se ne bi gubilo dosta vremena na traženje konkretnog odgovora.
Pored uređaja koji se uglavnom iznajmljuju, 
mobilni telefoni su takođe čest uređaj koji se koristi za prepisivanje. Naime, današnji mladi mogu veoma brzo kucati poruke i bez gledanja u ekran, tako da oni mogu poslati pitanja, a da pritom to niko ne primeti.

Post "Evolucija prepisivanja: od puškica do pametnih satova" je objavio nikolina za sajt Baguje.COM, dana 21. 02. 2018.
Kategorije: Android, HTC, Mobilni, Motorola, Tableti | Tagovi:

Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.