Dynaudio Xeo 6

Izvor: Hi-Files.com, 30.Sep.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dynaudio Xeo 6

Danski Dynaudio napravio je drugu iteraciju Xeo serije aktivnih zvučnika, a početkom godine testirali smo bookshelf model Xeo 4. Sada nam je na testu podnostojeći model koji je vizuelno elegantniji i, naravno, zvučno potpuniji.

Zlatno vreme za audiofile očigledno je u jednom segmentu prošlo. Danas je na ceni jednostavnost korišćenja, kao i elegancija životnog prostora. Sve su ređi audiofili koji imaju čitavu policu ispunjenu glomaznim uređajima, čiji kablovi su isprepletani >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << i s kojih je nemoguće očistiti prašinu. S druge strane, ideja aktivnih zvučnika nije nova i često je prihvatana kao pozitivna jer se polazi od pretpostavke da je proizvođač unapred napravio sinergiju između pojačala i zvučnika, te da je konačna reprodukcija frekvencijski izbalansirana. U slučaju Dynaudio aktivnih zvučnika primećujemo i dozu konzervatizma, koja ujedno ne spušta nivo kvaliteta izrade niti reprodukcije.

Hub

Dynaudio Xeo 6 funkcioniše tako što se uz aktivne zvučnike mora kupiti Xeo Hub, na koji se priključuju izvori, a dalje se prenos signala vrši bežično. Ova mala kutija podseća na Apple TV ili na Arcamov irDAC. Na prednjoj strani vidimo samo Dynaudio logotip, dok je na zadnjem panelu mnoštvo ulaza kako digitalnih, tako i analognih. Nabrojmo ih s leve na desnu stranu. Tu su: 3,5-milimetarski mini-džek i analogni RCA ulaz, optički ulaz, koaksijalni ulaz, USB ulaz za PC/MAC i eternet ulaz. Prisutan je mikro USB ulaz, koji služi za napajanje Xeo Huba i prekidač s tri položaja (A, B, C), s kojim je moguće definisati transmisioni kanal, pa je tako A položaj na 2,4 gigaherca, B položaj je na 5,2, dok je C na 5,8 gigaherca.

Pored Xeo Hub bežičnog odašiljača moguće je kupiti i Xeo Extender, koji povećava domet bežičnog signala, kao i Xeo Link, koji je u mogućnosti da prima bežični signal i prosleđuje ga na dva digitalna i jedan analogni RCA izlaz. Tako je moguće povezati dodatne aktivne zvučnike ili pojačalo plus zvučnike.

Najvažnija promena kod novog Xeo Huba jeste povećana rezolucija primljenog signala, koja je u prethodnoj generaciji bila 44,1 kiloherc i 16 bita, dok sada iznosi 96 kiloherca i 24 bita. Ipak, prenos signala od Huba ka zvučnicima vrši se u rezoluciji od 16 bita i 48 kiloherca.

Svaki zvučni element bio je na svom mestu, vremenski precizan, dok su celokupni orkestri zvučali zastrašujuće organizovano.

Nas je još na minhenskom sajmu prošle godine oduševilo kad smo na poleđini videli eternet ulaz jer smo pomislili da će Xeo Hub moći da povlači muziku s mreže i da izigrava mrežni plejer, ali po uputstvu ispada da je ovaj ulaz namenjen za “buduće funkcije”. Moramo malo kritikovati Dynaudio jer se čini da pomalo kasne za masovnijim proizvođačima. Zamislite kad bi Google Cast bio integrisan u same zvučnike i da nam je Hub zapravo suvišan. Sva muzika jednostavno bi se kontrolisala putem pametnih telefona ili tableta, a Dynaudio čak ne bi ni morao da razvija sopstvenu aplikaciju za reprodukciju pored toliko već gotovih rešenja. Ali ostaje nam nada da će se ovako nešto primeniti na nekoj novoj Xeo seriji, možda već i naredne godine.

Xeo 6

Kad je u pitanju sam Xeo 6, možemo slobodno reći da je u pitanju blizanac model Excite X34. Na test nam je stigao u saten-beloj boji, koja izgleda elegantno i fantastično se uklapa u moderan enterijer. Xeo 6 je po topologiji dvoiposistemski zvučnik sa skretnicom koja ima digitalno procesiranje signala (DSP). Rezne frekvencije su na 600 i na 2.800 herca s padom od 12 decibela po oktavi. Visokotonac je prečnika 27 milimetara s tekstilnom membranom i oko njega se nalazi poznati metalni prsten, koji smo toliko puta već viđali kod ovog proizvođača. Ispod visokotonca nalaze se dve jedinice prečnika 145 milimetara, koje su izrađene u MSP (Magnesium Silicate Polymer) tehnologiji. Samo kućište zvučnika ima vertikalno zasečen prednji panel, kojim je izbegnut dosadni, kockasti izgled, a ivice su obrađene na vrhunskom nivou, na koji nas je Dynaudio navikao. Bas-refleks otvor nalazi se na zadnjoj strani. Uz kutiju dolaze i metalne, srebrne nožice, koje se velikim šrafovima pričvršćuju za donji deo kutija. Ovi „produžeci“ će pružiti bolju stabilnost kutijama i doprineće sveukupnom izgledu. Ako vam se pak ne dopadaju, spajkove možete ušrafiti direktno u kutije. Treba pomenuti i da se nove maske sada postavljaju magnetima, pa ako ih uklonite, neće vam ostati neugledni otvori za umetanje maske. Xeo 6 je malo niži i plići od svog prethodnika jer je Xeo 5 bio visok 922 milimetra, naspram 854, koliko je visok Xeo 6.

U svakoj od zvučničkih kutija smeštena su tri pojačala snage po 50 vati za svaku zvučničku jedinicu. Ovo je velika promena u odnosu na prethodnu generaciju jer je Xeo 5 imao samo dva pojačala. Pojačala su izrađena po licenci Texas Instruments i, po rečima inženjera, nije reč o klasi D, već o TDAA pojačalu (True Digital Audio Amplifier). TDAA sistem se sastoji od PCM-PWM modulatora i PWM izlaznog stepena. Sistem prima PCM signal i konvertuje ga u PWM, koji se demodulira i pokreće zvučnike. Zbog toga nema D/A konverzije u Xeo sistemu i nema gubitaka u konverziji.

Na vrhu zvučnika nalazi se mala, plastična kutija, koja poboljšava interakciju s korisnikom. Ova kutijica ima tri tastera za kontrolu glasnoće (plus i minus) i uključivanje, odnosno isključivanje. Na prednjem panelu kutijice nalaze se svetleće diode koje označavaju nivo glasnoće reprodukcije (od nula do devet dioda), dok se u sredini, gore, nalazi još jedna dioda koja menja boju. Crvena boja označava standby, dok svetloplava pokazuje da je zvučnik uključen. Naravno, sve promene koje obavljate na jednom zvučniku, preneće se i na drugi, jer su međusobno u komunikaciji. Moramo priznati da nam ova kutijica zaista deluje praktično, iako malo narušava vizuelni utisak, naročito kod zvučnika u saten-beloj boji.

Zadnji panel zvučnika ima ulaz za napajanje i glavni prekidač, kao i tri prekidača u tri položaja. Prvi prekidač vrši korekciju reprodukcije u odnosu na poziciju zvučnika u prostoru, pa tako možemo odabrati neutralni položaj, zid ili ćošak. Drugim prekidačem vršimo izbor uloge zvučnika, da li je u pitanju levi ili desni kanal, ili pak zvučnik treba da svira mono. Znamo da će svi audiofili odmahivati glavom za mono-reprodukciju, ali zamislite da vam Xeo 6 svira u omiljenom kafiću u komšiluku. Treći prekidač je izbor zone, odnosno prostorije u kojoj se zvučnik nalazi, a Dynaudio ih je obeležio bojama (crvena, zelena i plava).

Slušanje

Kako smo slušali Xeo 6? Onako kako je najjednostavnije, povezali smo mikro USB ulaz s laptopom i Xeo Hub je preuzeo ulogu D/A konvertera. Kad iskoristite mikro USB vezu s računarom, tada se Hub napaja preko ovog priključka. U prostoriji smo imali dovoljno mesta za postavku zvučnika, tako da smo prekidač na poleđini postavili u neutralan položaj. S druge strane su se nalazili aktivni zvučnici uključeni sa po jednim kablom u struju, što je poprilično oslobodilo našu slušnu prostoriju od gužve na koju smo navikli. Pre otprilike pet godina u našoj redakciji zatekli su se Lyngdorf SDAI2175 i Dynaudio Focus 220, pa nas je zvuk koji smo čuli ponajviše podsetio na ranije iskustvo. Xeo 6 odmah pokazuje da ima mnogo snage da iznese i najdinamičnija dela klasičnih kompozicija. Tekstilni visokotonci dočarali su zvuk violina na posebno dirljiv način, te je gotovo bilo nemoguće da neko ko čuje violine na Xeo 6 ostane ravnodušan. Odslušali smo i nekoliko klavirskih kompozicija i tek tu je Xeo 6 pokazao šta ume. Svaki zvučni element bio je na svom mestu, vremenski precizan, dok su celokupni orkestri zvučali zastrašujuće organizovano. Stvara se utisak da sve zvučničke jedinice rade u savršenom ritmu, a sigurni smo da su nove verzije Texas Instruments pojačala, kao i unapređeni DSP ovde dali rezultat. Bas-reprodukcija bila je direktna i veoma dobro je definisala celokupnu muzičku scenu. Potražite neku pesmu s dubljim basom poput čuvene numere „The Race“ grupe Yello i sve će vam biti jasno i bez naših reči.

Zaključak

Zamislite da Xeo ima podršku za DLNA, ili čak i za striming servise, te da muzikom upravljate vašim telefonom ili tabletom. Gde bi bio kraj uživanju? Ovako će potencijalni kupci Xeo sistema morati da gledaju na ovaj set-up kao na „zatvoreni“ komplet. Mi bismo ipak voleli da vidimo podršku za blutut i wi-fi. Drugi problem ostaje cena. Na prvi pogled čini se da je visoka, mada Dynaudio nikada nije umeo da pravi jeftine zvučnike. U Xeo sistemu eliminiše se potreba za kupovinom pojačala, D/A konvertera i pratećih kablova, pa ako se tako postavi matematička računica, onda Xeo dolazi sa sasvim razumnom cenom. Naravno, kvalitet izrade i reprodukcije se ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje. Nova Xeo serija je solidan napredak u odnosu na prethodnu i zbog toga od nas dobija veoma snažnu preporuku.

PLUS

Odlično uklopljena amplifikacija.

Elegantan izgled s visokim WAF.

Sveukupna reprodukcija.

Jednostavno korišćenje i auto-play.

MINUS

Nema podrške za blutut i wi-fi.

Prenos je samo 48/16.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.