Dete, a već ima  Nobela

Izvor: Blic, 11.Okt.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dete, a već ima Nobela

Malala Jusafzaj, 17-godišnja Pakistanka koja je bila meta talibanskog ubice, podeliće 1,1 milion dolara sa Kajlašom Satjartijem, indijskim borcem za prava dece.

Malala je čudom ostala živa 2012. kada joj je taliban pucao u glavu iz neposredne blizine zbog njenog zalaganja za prava pakistanskih devojčica na obrazovanje. Prošle godine nije uspela da dobije Nobelovu nagradu za mir, ali je ovo priznanje sada stiglo u njene ruke iako je uoči proglašenja po kladionicama imala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prilično mršave šanse da je osvoji.

Nakon talibanskog metka koji joj okrznuo glavu i završio u ramenu, Malala se borila za život i uspela da preživi uz procenjenih 70 odsto šanse za oporavak.

Spasao 80.000 dece

Satjarti (60) je na čelu Pokreta za spasavanje dece koji je dosad uspeo da iz raznih oblika ropstva spase 80.000 dece i pomogne im u uspešnoj reintegraciji u društvo, rehabilitaciji i obrazovanju. Rad Indijca kog Nobelov komitet predstavlja kao nastavljača ideja Mahatme Gandija, važan je jer po procenama Unicefa u Indiji radi između 40 i 90 miliona dece.

Glavni deo lečenja imala je u Bolnici kraljice Elizabete u Birmingemu gde se probudila iz kome i potpuno povratila bez bilo kakvog oštećenja mozga. U januaru 2013. prešla je u privremeni dom koji je njena porodica dobila na korišćenje u engleskom regionu Vest Midlends.

Iste godine održala je nadahnut govor u sedištu UN u Njujorku, a sada vodi „Malala fond“ čiji je cilj pružanje podrške mladim ženama širom sveta.

- Ne mrzim talibana koji me je upucao. Čak i da sam imala pištolj u ruci dok se spremao da me upuca, ne bih opalila. Ovo je saosećajnost koju sam naučila od proroka Muhameda, Isusa Hrista i Bude - ispričala je Malala.

Ona je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koju deli sa Satjartijem, Indijcem koji se protiv dečjeg rada u toj državi i šire bori još od 90-ih godina prošlog veka. Norveški Nobelov komitet nagradio je Malalu i Satjartija za „njihovu borbu protiv ugnjetavanja dece i omladine i za pravo sve dece na obrazovanje“.

- Nobelov komitet smatra važnim za hindusa i muslimanku, za Indijca i Pakistanku, da se priključe zajedničkoj borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma - navedeno je u jučerašnjem saopštenju iz Osla.

Prva Nobelova nagrada za mir dodeljena je 1901, a pre Malale najmlađi dobitnik bila je 2011. Tavakol Karman (32), jemenska aktivistkinja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.