Denon AVR-X2300W

Izvor: Hi-Files.com, 16.Sep.2016, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denon AVR-X2300W

Poput rivalskih proizvođača u kategoriji A/V risivera, Denon je za tekuću sezonu pripremio osveženu ponudu modela, a nedugo nakon predstavljanja u našu redakciju je stigao risiver sa oznakom AVR-X2300W.

Kao model iz donjeg dela ponude, AVR-X2300W je opremljen prednjim panelom od kvalitetne plastike, s jednostavnom postavkom komandi. Središnji deo panela vodoravno je podeljen na dve prilično jednake celine, od kojih gornju zauzima veliki displej, dok se na donjoj nalaze samo frontalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << HDMI i USB-A portovi, priključak za kalibracioni mikrofon i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Uzana površina koja odvaja gornji i donji segment iskorišćena je za smeštaj 10 duguljastih tastera, koji su odlično uklopljeni i teško se uočavaju na prvi pogled. Na levom i desnom delu fronta smeštene su kružne komande za odabir izvora i kontrolu glasnoće, kao i stendbaj taster. Nakon pregleda prednjeg panela, jasno je da je Denon zadržao konzervativni pristup, koji možda ne donosi originalnost i prepoznatljivost u izgledu, ali se ergonomičnosti i preglednosti komandi nema šta prigovoriti.

Gornji deo spektra ističe se sjajnom mikrodinamikom i prezentacijom detalja.

Šasija i zadnji panel risivera izrađeni su od prilično debelog i čvrstog metala, dok su gornja strana i bokovi izvedeni iz jednog komada nešto tanjeg lima. Na donjoj strani postavljene su masivne nožice koje doprinose ukupnom vizuelnom utisku, a gornja, donja i bočne strane kućišta opremljene su velikim brojem proreza za hlađenje. Poput prednjeg panela, raspored komponenata u unutrašnjosti izveden je potpuno konvencionalno. U prednjem delu, odmah iza štampane ploče koja opslužuje prednji panel, celom širinom kućišta prostire se metalni hladnjak sa sedam komplementarnih parova izlaznih tranzistora. Iza njega, ostatak elektonike postavljen je na čak šest štampanih ploča, među koje je smešten EI trafo nešto većih dimenzija, pa u unutrašnjosti risivera vlada poprilična gužva. Zbog toga, nažalost, nismo uspeli da ustanovimo koje izlazne tranzistore je Denon upotrebio u ovom risiveru, kao ni da utvrdimo kapacitet velikih elektrolitskih kondenzatora. Na gornjoj štampanoj ploči primetili smo 32-bitski Dolby i DTS dekoder Cirrus Logic CS49844A-CQZ, koji ujedno služi i kao DSP kolo. Kao transiver digitalnog signala sa S/PDIF ulaza upotrebljeno je kolo TI Burr-Brown PCM9211, dok se na poziciji D/A konvertera za dvokanalni signal nalazi nešto starije kolo istog proizvođača, sa oznakom PCM5100. Za kontrolu sistema postavljen je Altera MAX V, koji je opremljen dvojezgarnim ARM Cortex-A9 procesorom na 925 megaherca i odlikuje se veoma niskom potrošnjom i disipacijom toplote.

Zadnji panel Denona AVR-X2300W solidno je popunjen i primetna je razlika u klasi u odnosu na Yamahu RX-V481, koju smo imali na testiranju u isto vreme. U gornjem delu postavljeni su sedam HDMI ulaza i dva izlaza, a dodatno su na raspolaganju po dva kompozitna i komponentna video-ulaza, kao i po jedan izlaz. Za povezivanje analognih izvora zvuka prisutna su četiri linijska ulaza, dok su za digitalne izvore predviđena dva optička ulaza. Svi terminali za zvučnike su punih dimenzija, a tu su još eternet port, dve antene za bežično povezivanje, ulazi za FM i AM antene, kao i IEC priključak za odvojivi strujni kabl.

U radu

Poput klasnih rivala, novi Denon A/V risiver ne donosi drastična poboljšanja u odnosu na prethodnika, pa bi se pre moglo govoriti o finim unapređenjima već odličnog uređaja. Deklarisana snaga iznosi 95 vati na sedam kanala, uz podršku za najnovije surround formate – Dolby Atmos i DTS:X. Dvokanalni audio-materijal podržan je u svim popularnim formatima, na čelu sa 192 kHz/24-bitskim FLAC i WAV fajlovima, kao i DSD64/128 zapisima. U pogledu video-materijala, AVR-X2300W podržava 4K Ultra HD na 60 herca, uz 4:4:4 rezoluciju boja, HDR i BT.2020. Pored toga, napredno procesiranje omogućava upscaling svakog video-signala na Full HD ili Ultra HD rezoluciju.

U poređenju s pomenutom Yamahom, risiver iz Denona od samog početka daje nešto drugačiji zvučni pečat. Nesumnjivo, tonovi su čisti i jasni, ali s većom dozom topline, što posebno imponuje tokom reprodukcije muzike u dvokanalnom formatu. Srednji tonovi su baršunasti i puni života, s plemenitim prikazom koji veoma prija pri dužim slušnim sesijama. Pozornica ima sasvim dobru širinu i odlično pozicioniranje, pa reprodukcija odaje utisak celovitosti. Na krajevima čujnog opsega situacija je jednako povoljna i, zahvaljujući mekanim tonovima, prelazi između opsega su neosetni. Gornji deo spektra ističe se sjajnom mikrodinamikom i prezentacijom detalja, a prisustvo obilja zvukova iz okruženja s lakoćom postavlja slušaoce u središte dešavanja na ekranu. Tokom gledanja filmova i reprodukcije višekanalnih formata AVR-X2300W je pokazao da raspolaže rezervom snage koja je sasvim dovoljna da kontroliše surround postavku srednje veličine, za šta smo iskoristili 5.1 sistem sačinjen od Dali Opticon zvučnika. Najniži tonovi su potpuno uravnoteženi i nikada ne zauzimaju dominantnu poziciju, već su odlično uklopljeni u celinu zvučne slike. Testirani risiver veoma dobro i verno reprodukuje dinamične prelaze u bas-opsegu, uz nesumnjivu sposobnost da zagrmi kad je to neophodno. Takođe, jedno od najjačih oružja ovog risivera predstavlja podrška za visokorezolutivne i DSD fajlove. Zvuk je jasno bolji od standardne 44/16 rezolucije, a Denon pruža sjajan uvid u intimnost muzičkog dela i veoma lako, bez zadrške komunicira sa auditorijumom.

Naravno, za postizanje ovako dobre i celovite reprodukcije neophodno je besprekorno podesiti sistem, a kod ovog risivera za to je zadužena renomirana tehnologija Audyssey MultEQ XT. Denon je već godinama posvećen Audyssey tehnologiji i može se reći da automatska kalibracija najnovije generacije sjajno funkcioniše. Procedura je jednostavna i podrazumeva postavljanje pripadajućeg kalibracionog mikrofona na šest do osam pozicija u prostoriji, a nakon merenja Audyssey obavlja automatsko podešavanje parametara zvuka.

Kako bi upotreba bila što jednostavnija od samog početka, AVR-X2300W se isporučuje s kompletnim paketom prateće opreme. Uz Audyssey mikrofon dobija se sklopivi stalak od kartona, koji olakšava postupak kalibracije, a tu su i sobne FM i AM antene. Posebno nas je obradovao komplet nalepnica u različitim bojama, koje su predviđene za obeležavanje zvučničkih i interkonekcionih kablova, kako bi se korisnik lakše snašao prilikom reorganizacije sistema. Pripadajući daljinski upravljač je punih dimenzija i konvencionalne forme, s jasno označenim tasterima, a za one koji preferiraju mobilne uređaje tu je aplikacija Denon 2016 AVR Remote, koja omogućava komforno upravljanje risiverom.

Zaključak

Na kraju, vratimo se na sam početak ovog teksta: iako ne spada u lepotane koji će vas opčiniti na prvi pogled, Denon AVR-X2300W pruža zaista veoma dobar, plemenit zvuk i istinsko uživanje bez obzira na to da li je u pitanju gledanje filmova ili slušanje muzike. Kvalitet izrade je odličan, upotreba jednostavna, a paket pratećih opcija je rame uz rame s glavnim rivalima, pa ovaj risiver predstavlja sjajan izbor za solidan i pristupačan sistem kućnog bioskopa.

PLUS

Veoma prijatan, nešto topliji zvuk.

Kontrola u celom opsegu.

Mikrodinamika.

Odlične dodatne opcije.

MINUS

Konzervativan dizajn.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.