Del ne voli netbook računare

Izvor: B92, 15.Okt.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del ne voli netbook računare

Majkl Del, osnivač i izvršni direktor kompanije Dell, odgovarao je u utorak uveče u Santa Klari na pitanja koja su mu postavljana na večeri koju je sponzorisao Čerčilov klub.

Izvor: Mikro




Netbook računarima dao je negativnu ocenu, a od Windowsa 7 očekuje da će povratiti našu veru u personalne računare. Usput je otkrio šta smatra svojom najvećom greškom u poslovnoj karijeri i opisao plan svoje kompanije o širenju u područje IT usluga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Odgovarajući na pitanje šta misli o netbook računarima, Del nije mogao da pronađe nijednu lepu reč. „Uzmite korisnika koji se služio prenosivim računarom od 15 inča i dajte mu 10-inčni netbook. On će verovatno reći ‚Oho, sviđa mi se, tako je lagan'. Dan i po kasnije reći će vam da mu ekran nije dovoljno velik i tražiće da mu vratite njegovu mašinu od 15 inča."

Kasnije je još dodao da znatan broj korisnika nije bio zadovoljan manjim ekranima i delovima slabijih performansi. „To sigurno nije mašina koju bismo preporučili kao zamenu ili kao mašinu visoke klase." Prisutnima su ove Delove primedbe zvučale kao iznenađenje, s obzirom na to da njegova kompanija na svojoj mrežnoj lokaciji prodaje seriju netbooka.

U odnosu na Windows 7 Majkl je pokazao znatno veći entuzijazam. „Ukoliko dobijete najnoviju procesorsku tehnologiju i sa njom Windows 7 i Office 2010, ponovo ćete zavoleti svoj PC. Ovo zapravo nismo mogli da kažemo već duže vreme. Radi se o dramatičnom poboljšanju." Del predviđa da će uz veliku bazu računara na kojima se još uvek vrti Windows XP, dolazak Windowsa 7 i novih Intelovih čipova dovesti do „veoma snažnog ciklusa osvežavanja".

Na pitanje iz publike šta smatra svojom najvećom direktorskom greškom, Del je rekao da se predugo pridržavao strategije koja je bila dobra za kompaniju – modela direktne prodaje – zbog čega nije ranije diverzifikovao njeno poslovanje. „Verovatno smo trebali – ili mogli – da intervenišemo malo ranije. Trebalo je da pritisnemo taster za reset i isprobamo neke nove stvari kako bismo anticipirali izazov koji se pojavio." Kompanija sada pokušava da to ispravi. Prošlog meseca odlučila je da kupi servisnu kompaniju Perot Systems za 3,9 milijardi dolara kako bi se bolje nadmetala s rivalima kao što su IBM i Hewlett-Packard.

Za svoju kompaniju je rekao da je „negde u sredini" prelaska iz hardverske kompanije u kompaniju koja će nuditi širu mešavinu hardvera, IT usluga i „rešenja". Njegov cilj nije da imitira IBM i HP. Te kompanije su se ranije prebacile na IT usluge i sad su veliki igrači u tom poslu, smatra Del. „Mi želimo da to radimo drugačije od ostalih, tako što ćemo nuditi više daljinski upravljanih usluga umesto da u to samo ubacujemo radnu snagu."

Kao primer je naveo lekare opšte prakse koji po njegovom mišljenju smatraju da je prelazak na elektronske medicinske kartone težak. „Ispostavilo se da je softver kao usluga odličan način da se ti elektronski kartoni naprave na mreži, a kad zaključimo kupovinu Perot Systemsa radićemo to još i brže." Veći deo poslovanja te kompanije obuhvata upravo tržište zdravstva, ali Del očekuje da će se to promeniti. „Perot nam daje izvesne veće razmere poslovanja, ali nije to tako veliko da ne možemo da izmenimo poslovnu mešavinu."

Del je pored toga zainteresovan da izgradi kompletan vertikalan slog hardvera i softvera, onako kako to, na primer, Oracle radi sa svojim sistemom za skladištenje podataka Exadata. „Mi ćemo izabrati malo drugačiji put. Većina kompanija ne želi da njihov tehnološki slog drži samo jedan proizvođač. Mnogo više ih zanima kompanija koja će integrisati najbolje tehnologije i doneti im rešenje."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.