Crvi gamižu po mobilnim telefonima

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvi gamižu po mobilnim telefonima

Ope­ra­tiv­ni si­ste­mi ko­je ko­ri­ste po­je­di­ni „pa­met­ni” te­le­fo­ni mo­gu bi­ti la­ka me­ta za mo­bil­ne vi­ru­se

Mo­bil­ni te­le­fo­ni, pra­ve mul­ti­me­di­jal­ne ma­ši­ne, ne slu­že sa­mo za raz­go­vor, sla­nje i pri­ma­nje po­ru­ka, već i za ozbilj­nu ko­mu­ni­ka­ci­ju pre­ko In­ter­ne­ta, igra­nje vi­deo iga­ra, po­slov­nu ko­mu­ni­ka­ci­ju... Ono na šta se obra­ća ma­lo pa­žnje je­ste či­nje­ni­ca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ope­ra­tiv­ni si­ste­mi ko­je ko­ri­ste po­je­di­ni „pa­met­ni” te­le­fo­ni mo­gu bi­ti la­ka me­ta za mo­bil­ne vi­ru­se.

Mo­bil­ni vi­ru­si naj­če­šće na­pa­da­ju ope­ra­tiv­ni si­stem „Sim­bi­jan” ko­ji je na svet­skom tr­ži­štu i da­lje naj­za­stu­plje­ni­ji, ali, po oce­ni struč­nja­ka, i naj­ra­nji­vi­ji. Na­rav­no, ni dru­gi si­ste­mi ni­su imu­ni na ove, uglav­nom ma­li­ci­o­zne iz­u­me.

Raz­ne bes­plat­ne igre ko­je se nu­de na sum­nji­vim saj­to­vi­ma mo­gu sa­dr­ža­ti vi­ru­se, tro­jan­ce ili ta­ko­zva­ne cr­ve. Te­le­fo­ni se ta­ko­đe mo­gu za­ra­zi­ti ko­ri­šće­njem „blu­tut” ko­nek­ci­je ili pri­ma­njem MMS-a. Ne­ka­da se de­si da se vi­ru­si pre­ne­su ko­mu­ni­ka­ci­jom iz­me­đu te­le­fo­na i ne­kih za­ra­že­nih faj­lo­va na kuć­nom ra­ču­na­ru ko­ri­sni­ka.

Broj­ne gla­vo­bo­lje vla­sni­ci­ma mo­bil­nih te­le­fo­na pro­te­klih go­di­na do­neo je „skals” vi­rus (od en­gle­ske re­či skull – lo­ba­nja). Ovaj vi­rus, ko­ji se naj­če­šće u te­le­fon in­fil­tri­ra pu­tem „blu­tut” ko­nek­ci­je, pre­tva­ra iko­ni­ce na ekra­nu (u ve­ći­ni slu­ča­je­va i tekst is­pod njih) u mr­tvač­ke lo­ba­nje i pra­vi to­tal­nu kon­fu­zi­ju kod ko­ri­sni­ka. U ovom slu­ča­ju te­le­fon, osim za pri­ma­nje po­zi­va, po­sta­je prak­tič­no ne­u­po­tre­bljiv.

„Dum­but”: Ovaj vi­rus se mo­že „za­ra­di­ti” ka­ko igra­njem iga­ra pre­u­ze­tih sa ne­pro­ve­re­nih saj­to­va, ta­ko i pre­ko MMS-a i „blu­tut” ko­nek­ci­je. Ošte­ću­je faj­lo­ve na va­šem te­le­fo­nu i iz da­na u dan či­ni da te­le­fon sve vi­še gu­bi na svo­joj ope­ra­tiv­no­sti.

„Sti­ler”: Kao što mu i sa­mo ime ka­že, „sti­ler” (od en­gle­ske re­či steal – kra­sti) kra­de pri­vat­ne uno­se ko­ri­sni­ka kao što su bro­je­vi te­le­fo­na, sa­dr­žaj po­ru­ka, li­ste po­zi­va, uno­si u ka­len­da­ru... Za­tim ih pre­ko „blu­tut” ili in­ter­net ko­nek­ci­je ša­lje ko­ri­sni­ci­ma dru­gih te­le­fo­na, kao i na od­re­đe­ne veb-adre­se.

Li­sta se ov­de, na­rav­no, ne za­vr­ša­va. Tu su vi­ru­si ko­ji blo­ki­ra­ju po­je­di­ne ili sve apli­ka­ci­je, oni ko­ji sma­nju­ju rad­ni vek ba­te­ri­je, one­mo­gu­ća­va­ju uklju­či­va­nje ili is­klju­či­va­nje apa­ra­ta, a ima i onih či­ji je cilj da vas jed­no­stav­no za­sme­ju ili iz­ner­vi­ra­ju. Ta­ko ne­ki vi­ru­si sa so­bom no­se po­ru­ke ko­je se is­pi­su­ju na ekra­nu, ili me­nja­ju po­za­di­nu ekra­na dok na po­sto­je­ćim fo­to­gra­fi­ja­ma „cr­ta­ju” br­ko­ve.

Baš kao i kod ra­ču­na­ra, ide­al­na za­šti­ta mo­bil­nih te­le­fo­na od vi­ru­sa ne po­sto­ji. Na­rav­no, ona će bi­ti da­le­ko ve­ća ako ko­ri­snik iz­be­ga­va sum­nji­ve ko­nek­ci­je ili ski­da­nje iga­ra sa ne­pro­ve­re­nih saj­to­va. Po­želj­no je i če­sto ažu­ri­ra­nje i ču­va­nje bit­nih uno­sa na vi­še si­gur­nih lo­ka­ci­ja, ka­ko bi se u slu­ča­ju da se te­le­fon in­fi­ci­ra vi­ru­som oni mo­gli po­vra­ti­ti.

Po­sled­njih go­di­na pri­su­tan je i sve ve­ći broj mo­bil­nih an­ti­vi­rus apli­ka­ci­ja. One u znat­noj me­ri do­pri­no­se da mo­bil­ni te­le­fon osta­ne „čist” to­kom svog rad­nog ve­ka.

A. Čo­la­ko­vić

objavljeno: 13/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.