Čovek zaražen kompjuterskim virusom

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek zaražen kompjuterskim virusom

Mark Gason ,sa univerziteta u Redingu, ugradio je u ruku čip zaražen kompjuterskim virusom.

Izvor: Mikro




Čip koji mu inače omogućava da uđe u obezbeđene prostorije i aktivira svoj mobilni telefon, zapravo je unapređena verzija RFID čipova kakvi se ugrađuju u kućne ljubimce.

Međutim, pošto sadrži virus taj čip je potencijalno u stanju da zarazi spoljne sisteme koji očitavaju njegov sadržaj. Ukoliko bi se potom drugi implantirani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čipovi povezali sa tako zaraženim sistemom, virus bi se preneo i na njih.

Dr Gason kaže da ovim primerom samo dokazuje princip, ali smatra da ova tehnologija može imati važne implikacije u budućnosti, jer medicinska pomagala kao što su pejsmejkeri, slušni i drugi implanti postaju sve složenija i izloženija riziku da se zaraze preko drugih implantata. On će rezultate svog istraživanja pokazati na međunarodnom simpozijumu za tehnologiju i društvo koji će se sledećeg meseca održati u Australiji.

Međutim, stručnjaci iz kompanije Sophos smatraju da naučnici treba odgovornije da predstavljaju svoja istraživanja umesto da ističu potencijalne pretnje kako bi dospeli na naslovne strane. Oni se slažu s tvrdnjom da se u RFID čip može staviti bilo kakav softverski kd pa i onaj zlonamerni, ali ističu da se taj kd neće učitati dok se RFID čitač ne dovede u kontakt s tim čipom i da bi softver u tom čitaču morao da ima bezbednosni propust koji omogućava da se zlonamerni kd izvrši.

„Bilo kakav virus na RFID čipu ne bi mogao da se izvršava na spoljnom uređaju osim ukoliko taj uređaj ima bezbednosni propust. Na RFID čipovima su podaci koji se sa njih samo očitavaju ali se ne izvršavaju, tako da su šanse za širenje virusne zaraze na taj način izuzetno male", kaže Grejam Kluli, stariji konsultant u Sophosu. „Veća je šansa da mi padne klavir na glavu nego da se moj pas zarazi PC virusom kad ga sledeći put odvedem kod veterinara".

„Jedina dobra strana ovakvog istraživanja nije njegov doprinos računarskoj bezbednosti, već pouzdan metod koji univerzitetskom osoblju osigurava da ulazi u kancelarije čak i kada ujutro zaboravi da ponese odgovarajuću propusnicu", poručio je Kluli. „Predviđanje da će pejsmejkeri i slušni implanti biti pogođeni virusnom infekcijom je najgora vrsta zastrašivanja."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.